ErediVisie: wat opviel in de tiende speelronde

ErediVisie: wat opviel in de tiende speelronde

Op wie zet jij in vanavond? Open een account bij Bet365 en ontvang tot 100 euro bonus.
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

21 oktober 2013 – Als een harmonica is het linkerrijtje van de Eredivisie in elkaar geschoven. In de tiende speelronde verloor de complete top-vier punten, waardoor de eerste acht ploegen nu binnen drie punten van elkaar staan. Zoals iedere week blikt FCUpdate.nl aan de hand van de meest opvallende momenten terug op de afgelopen speelronde in de Eredivisie. Met ditmaal aandacht voor cultheld Kolder, het gekwakkel van Feyenoord, PSV en Ajax buitenshuis, een woeste NEC'er en de lach van Dick.

Eigen haard is goud waard

Het veld is even groot, de bal is net zo rond, de wedstrijd duurt even lang, de doelen staan op dezelfde plek en het is gewoon elf tegen elf. Het enige verschil is dat je even de bus in moet, een ander kleur shirt draagt en dat de mensen op de tribune niet voor je juichen. Toch lijkt het wel of thuis of uit spelen dit seizoen een compleet andere tak van sport is voor Ajax, PSV en Feyenoord, de traditionele topclubs van Nederland. Weer slaagden ze er dit weekend niet in om buitenhuis drie punten te pakken. Ajax speelde 1-1 bij FC Twente, Feyenoord gaf de winst weg tegen Go Ahead Eagles (2-2) en PSV verloor in Euroborg van FC Groningen (1-0). PSV en Feyenoord staan hierdoor na vijf uitduels op één zege, Ajax won zelfs nog niet één wedstrijd buiten Amsterdam.

Cultheld Kolder niet klein te krijgen

Twee keer moest hij het veld van de Adelaarshorst tijdens de wedstrijd verlaten. Eén keer omdat de lens uit zijn oog geschoten was, de andere keer omdat hij na een luchtduel een fikse hoofdwond opgelopen had. Het bloed liep over zijn gezicht, maar aan stoppen dacht Marnix Kolder geen moment. Hij, de 32-jarige aanvoerder van Go Ahead Eagles, wilde door. De spits is gevormd in de Jupiler League en weet als geen ander dat je, als relatief beperkte voetballer, alleen met de juiste instelling overeind blijft. Kolder flopte ooit bij FC Groningen, maar staat nu met zijn wilskracht symbool voor Go Ahead Eagles. Tegen Feyenoord volgde de ultieme bekroning. Murw gebeukt en met een gehavend oog schoot hij in de 89ste minuut een vrije trap binnen, waardoor het 2-2 werd. Dat was sneu voor Feyenoord, dat veel beter was, maar oh zo mooi voor Kolder.

Palsson zet Hemlein op zijn plek

Enige vorm van zelfkritiek lijkt Christoph Hemlein vreemd. De aanvaller van NEC kreeg in de wedstrijd tegen Heracles Almelo na een half uur zijn tweede gele kaart, omdat hij tot tweemaal toe als een dolle stier een tegenstander te lijf ging. De uitsluiting was volledig terecht, maar Hemlein zocht hoofdschuddend en vol onbegrip de kleedkamer op. Zelfs nadat hij even tijd gehad had om zijn zonden te overdenken en in de spiegel te kijken, was Hemlein nog van mening dat hem onrecht aangedaan was. Hij wilde in de rust verhaal gaan halen bij de scheidsrechter, maar zo ver liet Victor Palsson het niet komen. De ogen van de IJslander spuwden vuur toen hij zijn teamgenoot onder ogen kreeg en hij maakte de Duitser met één blik en handgebaar duidelijk dat hij, in plaats van de arbiter te belagen, even heel snel op moest hoepelen. Het gevolg: Hemlein droop af en stond even later schuldbewust op de gang. Zijn plek in de hiërarchie is voorlopig duidelijk.

Advocaat kan weer lachen

Risicoloos was het niet, SC Cambuur als tegenstander ontvangen op een feestje. PSV ondervond eerder dit seizoen, toen het zijn honderdste verjaardag vierde, dat de ploeg uit Leeuwarden een vervelende 'party pooper' kan zijn. Even leek Cambuur ook de feestelijke terugkeer van Dick Advocaat bij AZ te gaan verpesten, maar de Alkmaarders wisten een 0-1 achterstand uiteindelijk om te buigen in een 3-1 zege. Het enthousiasme waarmee de inmiddels 66-jarige Advocaat de goals van zijn ploeg vierde, was aandoenlijk. Hij mag dan overal in de wereld gewerkt hebben en multimiljonair zijn, niets maakt Advocaat zo blij als een doelpunt van zijn ploeg. Na een moeizaam jaar bij PSV leek Advocaat even klaar met de Eredivisie, maar de lach is terug bij de Hagenaar. Dat is, al met al, misschien wel de grootste winst van deze kwalitatief zeer magere speelronde.


Door: Roland Mather

gerelateerd