Advocaat gaat het roer niet drastisch omgooien

Advocaat gaat het roer niet drastisch omgooien

18 oktober 2013 – Dick Advocaat nam afgelopen week het roer over bij AZ. Gertjan Verbeek werd reeds ontslagen bij de Alkmaarders en Advocaat zal het seizoen als hoofdtrainer afmaken. Advocaat keer met een goed gevoel terug: “AZ is een speciale club voor mij. Sinds mijn vertrek in 2010 kom ik hier nog steeds graag.” AZ staat zondagmiddag (16.30 uur) tegenover SC Cambuur.

Als we Advocaat moeten geloven, waren de stofwolken bij zijn terugkomst alweer aardig opgetrokken in Alkmaar: “Ik heb geen aangeslagen groep aangetroffen. Het is mede aan mij om een situatie te creëren waarin iedereen happy is. In tegenstelling tot de selectie van PSV zijn de spelers van AZ gebaat bij een minder harde benadering. Ze krijgen iets meer vrijheid van me.”, aldus Advocaat op de officiële website van de Alkmaarders.

Deze vrijheid wil de kersverse trainer van AZ ook op het veld terugzien: “Ook op het veld wil ik meer vrijheid terugzien. Statisch voetbal is makkelijker te verdedigen, dus ik verwacht meer beweging. Het zal wel even duren voordat ik dat erin heb geslepen. In het verleden heb ik dat ook zo gedaan bij Zenit Sint-Petersburg. Andrei Arshavin stond ‘op tien’, maar die verdedigde voor geen pepernoot mee. Toen zette ik hem linksbuiten, met vrijheid om te zwerven. Dat ging geweldig.”, zo stelt Advocaat, die overigens aangaf gecharmeerd te zijn van AZ-middenvelder Celso Ortiz.

De oefenmeester wil het roer niet drastisch omgooien in Alkmaar: “Ik moet oppassen dat ik niet in twee dagen alles ga veranderen. Spelers moeten ook vertrouwen voelen. Het elftal is zoekende: de afstemming ontbreekt. Net als Gertjan Verbeek wil ik 4-3-3 spelen, maar de accenten zullen wat anders worden gelegd. Ik ga de komende tijd kijken waar ik tevreden en ontevreden over ben. Op de training van vrijdag zag ik al iets wat niet klopte. Dat ga ik wel alvast veranderen.”, aldus Advocaat, die nog uit de school klapt over de startformatie van AZ: “Of ik mijn opstelling al ga prijsgeven? Nee. Dan geef je spelers de kans om te verslappen.”

gerelateerd

Meer nieuws

  1. vrijdag 3 juli 2020

  2. donderdag 2 juli 2020