Alternatief systeem in Tahiti: "Geen sippe spelers"

16 oktober 2013, 17:09

Een opvallend detail in de competitie van Tahiti. De Tahitiaanse voetbalbond FTF hanteert al sinds 2005-2006 een alternatief puntensysteem. Door een artikel in de programmagids van ESPN Brasil is het systeem zeven jaar na dato opeens een stuk bekender geworden. Volgens competitiedirecteur Charles Ariiotima zorgt het systeem in voor meer spanning en een verbeterde competitiebalans.

Een overwinning levert vier punten op, een gelijkspel twee punten en een verliespartij één punt. "Met dit systeem eindigt een team dat zelfs alles verliest in elk geval niet op nul punten", verklaart competitiedirecteur Charles Ariiotima tegenover de sportzender. "We willen geen sippe spelers. Voetbal is immers een sport die we met plezier spelen."

Als de eindstand en puntentelling van de Eredivisie met het Tahitiaanse puntensysteem vergeleken wordt, dan kan er geconcludeerd worden dat het totale puntenaantal uiteraard flink toeneemt, maar dat de onderlinge verschillen nagenoeg gelijk blijven. Zelfs het gat tussen kampioen Ajax en rode lantaarn Willem II blijft in dit geval 53 punten. Of het systeem dus ook daadwerkelijk voor meer spanning zorgt, valt daarom te betwijfelen.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen