Groep F: Rusland naar WK, weer play-offs Portugal

15 oktober 2013, 23:25   Bijgewerkt: 15 oktober 2013, 23:50

Portugal moet voor het derde grote toernooi op rij play-offs spelen. De ploeg van bondscoach Paulo Bento won dinsdag voor eigen publiek weliswaar met 3-0 van Luxemburg, maar dat was niet genoeg om koploper Rusland te passeren. Dat land gaat, ondanks een 1-1 gelijkspel bij Azerbeidzjan, rechtstreeks naar het WK.

Portugal moest in elk geval winnen om uitzicht te houden op groepswinst, goed voor rechtstreekse plaatsing voor de mondiale titelstrijd in Brazilië. Dat deden de Zuid-Europeanen ook, maar in Coimbra werd het verschil wel pas gemaakt nadat Luxemburg met tien man was komen te staan. Aurelien Joachim, aanvaller van RKC Waalwijk, werd na een klein half uur met een directe rode kaart weggestuurd.

Kort daarna opende Silvestre Varela de score en in de 36ste minuut tekende Nani voor de beslissing (2-0). Beide goals werden voorbereid door João Moutinho. Bij het tweede doelpunt deed de middenvelder van AS Monaco dat met een prachtig hakje. Hélder Postiga bepaalde elf minuten voor het eindsignaal de eindscore op 3-0.

Achteraf bleek echter dat Portugal weinig opschoot met deze driepunter, Rusland pakte op bezoek bij Azerbeidzjan namelijk het benodigde punt voor directe plaatsing (1-1). Lange tijd leek de ploeg van bondscoach Fabio Capello zelfs te gaan winnen, door een goal van Roman Shirokov in de zestiende minuut, maar in de slotfase zorgde voormalig FC Twente-speler Vagif Javadov voor de 1-1. Een kwartier eerder was Azerbeidzjan met tien man komen te staan; Maksim Medvedyev kreeg rood.

Het gelijkspel deerde Rusland echter niet. De Oost-Europeanen eindigen met één punt meer dan Portugal bovenaan in groep F. De Portugezen moeten daardoor opnieuw play-offs spelen, evenals voor het WK 2010 en Euro 2012. Toen werd er telkens gewonnen van Bosnië-Herzegovina. Dat zal deze keer niet lukken, aangezien het Balkanland zich - voor het eerst - rechtstreeks heeft geplaatst voor het WK.

Israël en Noord-Ierland hielden elkaar in Tel Aviv in dezelfde groep overigens op 1-1, maar voor beide landen was kwalificatie voor het WK al geen mogelijkheid meer.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen