Zes wedstrijden om in de gaten te houden

Zes wedstrijden om in de gaten te houden

15 oktober 2013 – De voetbalwereld maakt zich op voor opnieuw een avondje WK-kwalificatievoetbal. In Europa, Zuid-Amerika en Noord- en Midden-Amerika staan de laatste wedstrijden van de groepsfase op het programma. Diverse landen zijn al zeker van een WK-ticket, maar in een aantal duels staat de druk vol op de ketel. FCUpdate.nl pikt er zes belangrijke wedstrijden van de komende avond en nacht uit, van Wembley tot Costa Rica en van Uruguay tot Litouwen. Over slechtste nummers twee, WK-tickets, play-offs tegen Jordanië en Nieuw-Zeeland en mogelijke groepshoofden op het WK.

Litouwen- Bosnië-Herzegovina (19.00 uur)

Het kan, of móet, een historische dag worden voor Bosnië-Herzegovina. Voor het eerst in het bestaan kan het land zich plaatsen voor een EK of WK. In 2010 en 2012 lonkte deelname aan een eindtoernooi al, maar beide keren was Portugal in een play-off te sterk. Ditmaal ligt de ploeg op koers voor groepswinst, maar de klus is pas geklaard als het vanavond wint in Litouwen. Alleen als Bosnië-Herzegovina drie punten pakt is het zeker van WK-deelname, bij ieder ander resultaat moet het hopen op een uitglijder van concurrent Griekenland tegen Liechtenstein. Het zou voor het door oorlog geteisterde land geweldig zijn als het er in slaagt om het WK-ticket in de wacht te slepen en voor de voetbalwereld ook, want Bosnië-Herzegovina beschikt over geweldige voetballers. Edin Dzeko, Miralem Pjanic, Vedad Ibisevic, Zvjezdan Misimovic én voormalig AZ'er Haris Medunjanin horen thuis op een WK en krijgen vanavond de kans om hun droom te verwezenlijken. Het is ze van harte gegund.

Turkije- Nederland (20.00 uur)

Na de 8-1 overwinning op Hongarije is het enthousiasme rond Oranje groot. Ineens kijkt het hele land weer vol optimisme naar volgend jaar, als de ploeg van coach Louis van Gaal een gooi wil gaan doen naar de wereldtitel. De wedstrijd van vanavond, in Istanbul, is wat dat betreft een mooi meetmoment. Turkije moet winnen, alleen een driepunter is voor hen voldoende om tweede te worden en de play-offs te halen. Als Oranje overeind blijft in Istanbul, is dat een knappe prestatie én een belangrijke volgende stap in de juiste richting. Interessant zal ook de rol van Wesley Sneijder worden. De spelmaker van Galatasaray krijgt in het stadion van Fenerbahçe vermoedelijk een kans in de basis en zal moeten laten zien waarom hij een plek in de selectie voor het wereldkampioenschap verdient.

Bulgarije- Tsjechië (20.15 uur)

Acht van de negen Europese teams die als tweede eindigen in hun poule, mogen naar de play-offs. Eén nummer twee, degene met het laagste puntenaantal, valt buiten de boot. Op dit moment lijkt het er op dat de slechtste nummer twee uit Groep B gaat komen, waar Italië zeker is van groepswinst. Bulgarije staat tweede met dertien punten, vlak voor Denemarken (ook dertien) en Tsjechië (twaalf). Bulgarije en Tsjechië treffen elkaar, Denemarken sluit af tegen Malta. Zeker is dat het land dat als tweede eindigt in deze groep, alle geluk van de wereld moet hebben om níet de slechtste nummer twee te worden. Alleen als IJsland, Slovenië, Turkije en Roemenië het laten afweten, kan Bulgarije, Tsjechië of Denemarken nog naar de play-offs. Qua puntenaantal lijkt ook Frankrijk een kandidaat om de slechtste nummer twee te worden, maar dat is niet het geval. Omdat Frankrijk in een kleinere poule speelt, vervallen bij de andere landen de resultaten tegen het land dat als laatste eindigt is in de poule. Dat is gunstig voor IJsland, dat verloor van hekkensluiter Cyprus. Deze punten krijgt het, als de ranglijst van de beste nummers twee opgesteld wordt, terug als het inderdaad als tweede eindigt.

Engeland- Polen (21.00 uur)

Op papier lijkt er niet zo veel aan de hand voor Engeland. Voor eigen publiek winnen van Polen, dat al kansloos is voor WK-deelname, en de klus is geklaard. Maar niemand in Engeland lijkt er helemaal gerust op en dat is niet zo gek, want Engeland heeft een trauma overgehouden aan een beslissende wedstrijd op Wembley tegen Kroatië in 2007. Toen verloor Engeland met 2-3 en greep het naast deelname aan het EK. Ook tien jaar daarvoor, tegen Griekenland, ging het moeizaam. De opdracht was toen nog eenvoudiger, namelijk een punt pakken. Dat ene punt kwam er pas in blessuretijd, toen een jonge David Beckham op Old Trafford een vrije trap in de kruising krulde. Hij bepaalde de eindstand zo op 2-2, net genoeg voor Engeland om een WK-ticket veilig te stellen. Engeland is er, kortom, niet zo'n ster in om de boel af te maken als de druk er vol op staat. De wedstrijd tegen Polen kan om die reden wel eens een hele mooie worden. Als Engeland niet wint, neemt Oekraïne bij winst op San Marino het WK-ticket over.

Uruguay- Argentinië (01.30 uur)

Voor de nachtbrakers staat vannacht een wedstrijd op het programma die de moeite van het opblijven waard is. Uruguay tegen Argentinië, dat is bijna een garantie voor spektakel. Zeker omdat Uruguay de punten keihard nodig heeft, alleen bij winst kan het zich direct plaatsen voor het WK. De nummer vier van het afgelopen WK staat nu vijfde in de Zuid-Amerikaanse groep en moet in de top-vier komen om een WK-ticket te veroveren. Een probleem daarbij is dat Ecuador en Chili, de nummers drie en vier, drie punten meer hebben dan Uruguay en tegen elkaar spelen. Als Ecuador en Chili slim zijn- en dat zullen ze ongetwijfeld zijn- gooien deze landen het dus op een akkoordje. Als ze de punten delen, zijn beide landen zeker van het WK en moet Uruguay, ongeacht het resultaat tegen Argentinië, een play-off tegen Jordanië spelen. Voor Nederland is het resultaat van Uruguay ook van enig belang. Als Uruguay verliest, heeft Oranje bij winst op Turkije een kans om groepshoofd te zijn op het komende WK. Overigens moet voor Oranje niet alleen Uruguay punten morsen, maar ook Zwitserland of Colombia. De Colombianen spelen hun laatste groepswedstrijd tegen laagvlieger Paraguay, Zwitserland sluit zijn succesvolle kwalificatiecyclus af tegen Slovenië

Costa Rica- Mexico (03.30 uur)

Ook in de CONCACAF, Midden- en Noord-Amerika, vallen de komende nacht de laatste beslissingen. De Verenigde Staten en Costa Rica zijn al zeker van een WK-ticket, Mexico opvallend genoeg niet. Het land is sinds 1994 een vaste waarde op eindtoernooien, maar ditmaal verloopt de kwalificatie moeizaam. Het staat vierde en moet, als het op deze positie blijft steken, een play-off tegen Nieuw-Zeeland spelen. De derde plek in de groep is in handen van Honduras, dat aan een gelijkspel tegen hekkensluiter Jamaica genoeg heeft om de boel af te maken. Mexico kan alleen nog derde worden als het zelf wint van Costa Rica en als Honduras verliest, maar moet ook naar beneden kijken. Als de Mexicanen namelijk verliezen van Costa Rica, kan het zijn vierde plaats kwijtraken aan Panama. Panama moet in dat geval wel zien te winnen van de VS.


Door: Roland Mather

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 3 december 2020