Utrecht-talent blikt terug op mooie United-periode

10 oktober 2013, 11:27

Gyliano van Velzen (18) maakte furore in de jeugdopleiding van Ajax, waardoor hij op 16-jarige leeftijd, tot ongenoegen van Ajax, werd opgepikt door Manchester United. De jongeling kwam uit voor ManUnited onder 18, waar Paul Scholes aan het roer stond als trainer. Nadat de stap naar de hoofdmacht van United wat te groot bleek, werd Van Velzen uitgeleend aan FC Antwerp, alvorens hij terugkeerde in Nederland, bij FC Utrecht.

De jonge linksbuiten was meteen verkocht, toen United bij hem aanklopte: "Hoewel veel mensen me adviseerden bij Ajax te blijven, kon ik geen reden bedenken waarom ik niet zou gaan.", aldus Van Velzen tegen AD Sportwereld. Het talent was duidelijk onder de indruk: "Die velden, wow! De gym, de kleedkamers, zo luxe allemaal. Ik was vol ongeloof. Dacht steeds: wie van mijn leeftijd maakt dit nou mee?"

De stap naar het eerste team van United bleek wat te groot, maar dat is, ook volgens Van Velzen, absoluut geen schande: "Het tempo dat jongens als Nani, Wayne Rooney en Ryan Giggs spelen, ligt zo verschrikkelijk hoog. Ongekend. Iedereen vraagt zich af hoe het nou is om tussen zulke spelers te voetballen. De eerste keer dat Nani naast mij zijn krachttrainingen deed, keek ik wel steeds met een schuin oog naar hoe hij het deed. Maar je raakt er al snel aan gewend. Die gasten zijn relaxed, maar als ze eenmaal aan de slag moeten, gaan ze volle bak.", zo stelt de jonge flankspeler.

Van Velzen, die dit jaar dus door Utrecht werd binnengehaald, beseft dat hij trots kan zijn op zijn Engelse avontuur: "De eerste keer dat Giggs me tijdens een oefenwedstrijd een compliment gaf, over een goede looplijn die ik koos, was ik de hele avond trots.". De geboren Amsterdammer heeft aan de Belg Adnan Januzaj kunnen zien hoe het ook kan lopen met grote talenten: "Januzaj was mijn maatje in Manchester. Ik ben niet jaloers dat hij nu een groot contract krijgt en ik via België terug ben in Nederland. Ieders carrière loopt anders."

Daarmee toont de jongeling zich behoorlijk nuchter, al zegt hij het mislopen van een verbintenis bij de club van Robin van Persie wel teleurstellend te vinden: "Dat United mij deze zomer geen nieuw contract aanbood, was wel een teleurstelling. Natuurlijk." Maar Van Velzen kent absoluut geen spijt: "Achteraf zijn er dan mensen die zeggen dat ik er beter aan had gedaan om bij Ajax te blijven. Of ze vinden dat ik mislukt ben in Engeland. Zelf zie ik het anders."

Bij de Domstedelingen hoopt Van Velzen zijn talent bloot te stellen: "Alles wat ik heb meegemaakt en geleerd neem ik nu mee naar FC Utrecht. Ik zie het eredivisiedebuut als een nieuw begin. Ik zit goed bij een club als FC Utrecht, waar talenten de kans krijgen en trainers veel tijd en energie in mijn ontwikkeling steken. Ik heb dan weliswaar een omweg gemaakt om er te komen, maar zou - met wat ik nu weet - als 16-jarige precies dezelfde route gekozen hebben.'

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen