Tekst en uitleg van AZ na ontslag Verbeek

Tekst en uitleg van AZ na ontslag Verbeek

29 september 2013 – Zondagochtend werd bekend gemaakt dat Gertjan Verbeek per direct ontslagen wordt als trainer van AZ. Voor de buitenwacht kwam het vertrek van Verbeek als een donderslag bij heldere hemel, maar intern zouden er al een tijdje tekenen zijn geweest dat het niet liep bij AZ zoals de club graag zou zien. Directeur voetbalzaken Earnest Stewart en AZ-aanvoerder Maarten Martens geven tekst en uitleg op een persconferentie.

Earnest Stewart, directeur voetbalzaken, over het ontslag van Verbeek
Earnest Stewart begon zijn verhaal door te stellen dat deze dag gezien kan worden als een zwarte bladzijde in de historie van de Alkmaarse club: “Het is een zeer vervelende dag voor AZ. Wij voelden ons als directie genoodzaakt om Gertjan bij ons te roepen en hem mede te delen dat de samenwerking gestopt moet worden. We hebben meerdere signalen vanuit de organisatie opgevangen dat de chemie dusdanig verstoord was, waardoor we helaas dit besluit hebben moet nemen.”, aldus de directeur voetbalzaken van AZ op de persconferentie.

De beslissing van de AZ-directie komt volgens Stewart absoluut niet uit de lucht vallen, al komt het besluit tot verrassing van veel mensen: “Dit is niet iets wat over één dag uitgaat, maar al langer speelde. Als directie hebben we onze ogen opengehouden en goed geluisterd, waarbij we tot de conclusie zijn gekomen dat het vertrouwen in Verbeek beschadigd was.”

De oorzaken van het ontslag van de AZ-trainer worden door Stewart vrij abstract omschreven: “Er zijn zaken die wij intern bekeken hebben, met betrekking tot communicatie of wat dan ook. In het algemeen hebben we geconcludeerd dat de verhouding tussen spelers en trainer niet goed en niet soepel was”, aldus Stewart, die overigens aangaf dat zijn persoonlijke relatie met Verbeek wel goed was.

De beslissing om Verbeek per direct de laan uit te sturen, was volgens de directeur voetbalzaken van AZ een zeer moeilijke: “De laatste dagen waren niet makkelijk voor de directie en de Raad van Commissarissen. De directie en de RvC hebben veelvuldig contact met elkaar gehad over de gang van zaken. Het besluit is in de afgelopen dagen gevallen, en we kunnen spreken van een heel moeilijk moment voor de club.”

Het is duidelijk dat de resultaten van AZ niet ten grondslag liggen aan het ontslag van Verbeek: “Het gaat om het proces, het geheel, en niet om de resultaten. Het proces was van dusdanige aard en afgelopen week nog verergerd, waardoor de directie en de Raad van Commissarissen gemeend hebben dat het zo niet meer verder kon. Er was onvoldoende basis om nog samen te werken. ”

De beslissing van de Alkmaarders werd zaterdagavond genomen, na de wedstrijd van AZ tegen PSV (2-1). In het gesprek zou sprake zijn geweest van respect aan weerszijden. Over een vervanger van Verbeek wou Stewart nog niets kwijt: “Het zou niet respectvol zijn om nu al met een nieuwe hoofdtrainer bezig te zijn. Het was eerst moeilijk om deze beslissing te nemen. We gaan ons nu beraden over de opvolging.

AZ-aanvoerder Maarten Martens over het ontslag van Verbeek
Maarten Martens, aanvoerder bij AZ, vindt het vertrek van Verbeek moelijk, maar beproefde ook dat het een en ander niet zo lekker liep in Alkmaar: “Het is moeilijk te zeggen of het terecht is of niet. Verbeek heeft de afgelopen jaren diverse doelstellingen behaald. Maar de club moet verder kijken dan de resultaten die behaald zijn. Het was een proces dat niet de goede richting uitging en wij moeten ons vinden in de keuze van de club.”, aldus de Belg. 

Of de situatie nog te redden was, vindt de aanvallende middenvelder lastig te bepalen: “Of het onomkeerbaar is weet je nooit, maar het is wel zo dat bepaalde zaken niet meer zo soepel verliepen als iedereen zou willen. Dan is het aan de directie en aan de club om daarin een besluit te nemen.”

Ondanks de situatie, won AZ zaterdag knap van PSV. Dit tot tevredenheid van Martens: “Ik denk dat wij een goede groep hebben. Hoe je het ook wendt of keert, de groep wist wel dat er wat aan de hand was. En als je dan ziet wat voor wedstrijd de ploeg gisteren op de mat legt, dan kan ik alleen maar een compliment geven aan de groep.”

Ook Martens wou niet te veel kwijt over het ontbreken van de chemie tussen spelers en trainer en de incidenten die daar een rol in speelden: “Het is duidelijk dat er aantal issues waren waardoor de chemie minder was, maar daar wil ik verder niet op ingaan”, aldus Martens, die Verbeek na het nieuws meteen wou spreken: “Ik heb hem na het nieuws meteen opgezocht in zijn kantoor en hem de hand geschud. Hij reageerde op een goede manier. Hij zei: als er niet voldoende vertrouwen is binnen de organisatie, dan moet dat aangegeven worden en er wat meer gedaan worden."

Toch spijt het Martens dat het zo gelopen is met de oefenmeester: “Het is jammer dat het in deze vorm eindigt, maar we hebben elkaar de hand geschud en elkaar bedankt”, zo stelt Martens, die geen voorbeelden wil geven van de desbetreffende incidenten.

Martin Haar en Dennis Haar nemen voorlopig de honneurs waar bij AZ, maar over de verdere gang van zaken is nog niet veel te zeggen. Wel lijkt het uitgesloten dat de assistenten tot aan het einde van het seizoen aan het roer zullen staan, ook omdat het tweetal niet de benodigde papieren heeft.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. woensdag 8 juli 2020

  2. dinsdag 7 juli 2020