Hoe het kan dat Ajax weer terug bij af is

23 september 2013, 10:30   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Een maand of twee geleden wist bijna iedereen het zeker: Ajax zou opnieuw, voor het vierde jaar op rij, kampioen van de Eredivisie gaan worden. De oogst na de eerste zeven competitieduels is echter ongekend mager: elf punten en een voorlopige zevende plaats. Tegen PSV bleek dat de ploeg van coach Frank de Boer eigenlijk weer helemaal terug bij af is. FCUpdate.nl ging op zoek naar de oorzaken.

De onzekere doelman

Het is altijd een beetje makkelijk, afgeven op een keeper. Maar in dit geval kunnen we niet anders dan de rol van Kenneth Vermeer benoemen. Zijn fout tegen PSV was cruciaal, want tot de 1-0 was er niet zo veel aan de hand voor Ajax. Bovendien was het al zijn zoveelste fout dit seizoen, ook tegen AZ en FC Groningen kostte hij punten.

De transfers van deze zomer

Siem de Jong moest eens diep nadenken. Op de vraag of hij deze zomer op enig moment voorzag dat Ajax toch weer zo moeizaam uit de startblokken zou schieten, had hij niet direct een antwoord. “Tijdens de voorbereiding niet”, antwoordde hij uiteindelijk. Maar toen eind augustus ineens Toby Alderweireld en Christian Eriksen vertrokken, veranderde de zaak. Eriksen en Alderweireld waren leiders, mannen die de ploeg op sleeptouw namen. “Dat kan je van nieuwe jongens nog niet verwachten. Die zijn vooral met hun eigen prestatie bezig, dat is logisch als je nieuw bent.”

De zoektocht in de voorhoede

Dat De Boer tegen FC Barcelona en PSV koos voor een variant met de IJslander aan de zijkant en de kleine, wendbare Bojan Krkic in de punt van de aanval, is veelzeggend. Maar omdat ook Bojan nog niet bepaald heeft kunnen imponeren en linksbuiten Victor Fischer eigenlijk al maanden uit vorm is, is Ajax aanvallend volledig zoekende. Dat bleek ook tegen PSV, want ondanks een veldoverwicht in het laatste half uur van de eerste helft wist de ploeg niet één echte kans te creëren.

De status als kampioen van Nederland

Door: Roland Mather

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen