Nederland heeft ticket naar Brazilië binnen

Jw
10 september 2013, 22:22   Bijgewerkt: 10 september 2013, 22:28

Het Nederlands elftal heeft zich dinsdagavond gekwalificeerd voor het Wereldkampioenschap van volgend jaar in Brazilië. Turkije won met 2-0 van Roemenië en omdat Oranje ook het klusje klaarde in Andorra is het ticket nu definitief binnen. Robin van Persie maakte beide doelpunten tegen de voetbaldwerg: 0-2. Nederland is daarmee als één van de eerste landen uit Europa zeker van deelname aan het eindtoernooi.

Natuurlijk, er valt geen eer te behalen in de wedstrijden tegen Andorra. De voetbaldwerg heeft in deze kwalificatiereeks nog geen punt gepakt en zelfs nog geen doelpunt gescoord. De ploeg vol met semi-profs zakt elke wedstrijd diep in, schoffelt er hier en daar flink op los en aanvoerder Lima begint al in de eerste minuut met tijdrekken. Ook in het stadion hangt nauwelijks sfeer. Dinsdagavond was alleen het Nederlandse dweilorkest te horen. Maar Andorra-uit kon zomaar de laatste horde op weg naar het WK zijn en dus alle reden om gemotiveerd te zijn.

Maar zo zag het keurkorps van Louis van Gaal er totaal niet uit in de eerste helft. Oranje speelde de bal veel van links naar rechts, maar de vleugelspelers Lens en Schaken leverden nauwelijks goede voorzetten af. De handbalverdediging van Andorra won opmerkelijk veel duels en voorin werden er zelfs hoekschoppen afgedwongen. Lima kopte in één van die corners net naast. Wesley Sneijder en Van Persie waren eigenlijk de enigen met elk een grote kans in de eerste helft. De middenvelder schoot tegen doelman Pol op, Van Persie schoot een vrije trap naast.

Andorra ging rusten met 0-0, voor de semi-profs natuurlijk een prestatie van formaat. Oranje kwam in de tweede helft beter voor de dag. Robin van Persie bracht Nederland van de hatelijke nul af. De wijze waarop paste niet in deze wedstrijd, maar was daarom niet minder genieten. De aanvoerder schoot de bal van buiten de zestien verwoestend via de binnenkant van de paal in het doel. De spits maakte vier minuten later ook direct zijn tweede door alert te reageren op een rebound, verschaft door doelman Pol.

Voor Van Persie liep de teller op naar 38 doelpunten in Oranje. Daarmee nadert hij het record van de huidige assistent Patrick Kluivert, die nog altijd all-time topscorer is met veertig goals. Die eretitel mag hij nog even houden, want de spits van Manchester United hield het bij zijn twee oplevingen. Meer hoefde de absolute ster van dit Oranje ook niet te doen, want de buit is met 2-0 ook binnen. Nederland kan zich gaan opmaken voor het WK.