Wat je moet weten over Kuban Krasnodar

21 augustus 2013, 16:30

In Nederland lukt het vooralsnog niet voor Feyenoord, want de club staat na drie wedstrijden nog op nul punten. Donderdag zal blijken of de club over de grens wél succes heeft. In de play-off van de Europa League stuiten de Rotterdammers op Kuban Krasnodar. Tijd voor een nadere kennismaking met deze debutant in het internationale voetbal, die niet bepaald een vlekkeloos verleden heeft.

Vier keer gepromoveerd sinds 2003

Nog ongeslagen in Europa

Over de prestaties van Kuban Krasnodar in Europa kunnen we kort zijn; die zijn er niet. Of althans, amper. De wedstrijden tegen Motherwell in de vorige voorronde van de Europa League, eerder deze maand, waren de eerste internationale duels uit de historie van de club. Kuban won beide wedstrijden, met respectievelijk 1-0 en 2-0, en staat hierdoor nog op een score van honderd procent in Europese wedstrijden. Aan Feyenoord de taak om een eind te maken aan deze ongeslagen status.

De blikvanger: Djibril Cissé

Het schandaal-Nikezic

De meest zwarte bladzijde uit de historie van Kuban is geschreven in 2011. De club wilde het contract met aanvaller Nikola Nikezic voortijdig verbreken. Nikezic zelf zag dat echter niet zitten en wilde zijn, ongetwijfeld lucratieve, verbintenis uitdienen. Niet veel later werd hij door een groep mannen in elkaar geslagen. Deze mishandeling hield pas op toen de spits zijn handtekening zette onder een overeenkomst ter ontbinding van zijn contract. Nikezic kaartte deze mishandeling aan bij de FIFA en gaf de wereldvoetbalbond onder meer foto's van zijn mishandelde lichaam. Mede omdat ook spelersvakbond FIFPro zich er mee ging bemoeien, werd Kuban verplicht om Nikezic schadeloos te stellen. De Russische club moest hem 180.000 euro betalen.

De thuishaven: het Kuban-stadion

Voor de wedstrijd tegen Kuban heeft Feyenoord maar liefst 3.200 kilometer afgelegd. Krasnodar ligt in het zuid-westen van Rusland, niet ver van de zwarte zee. Het ligt een beetje in dezelfde regio als Sochi, waar komend jaar de Olympische Winterspelen gehouden worden. Toch is het van Krasnodar naar Sochi nog driehonderd kilometer. Krasnodar zelf heeft ruim 700.000 inwoners en is daarmee groter dan bijvoorbeeld Rotterdam. Kuban speelt zijn thuiswedstrijden in het eigen Kuban Stadion, een thuishaven met plek voor ruim 31.000 fans. Overigens deelt de club dit stadion met stadgenoot FK Krasnodar, dat eveneens uitkomt in de Russische Premier League. De verwachting is dat het stadion tegen Feyenoord helemaal vol zal zitten.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen