Heracles helpt Bosz aan goede start in Arnhem

4 augustus 2013, 16:23

"Bedankt voor alles", stond voorafgaand aan de wedstrijd tussen Vitesse en Heracles Almelo op een groot spandoek in het vak met uitsupporters, met daar boven foto's van Peter Bosz en Hendrie Krüzen. Twee uur later zullen beide coaches min of meer hetzelfde gedacht hebben. Heracles Almelo maakte het Vitesse amper lastig (3-1), waardoor coaches Bosz en Krüzen een goede start beleefden in Arnhem.

Hij zal zich ongetwijfeld wat zorgen gemaakt hebben, in aanloop naar de wedstrijd tegen zijn oude club. Want met Vitesse had Peter Bosz weliswaar een ambitieuze nieuwe werkgever gevonden, maar die ambities zijn nog niet terug te zien in het transferbeleid. De beste spelers Wilfried Bony en Marco van Ginkel vertrokken en daar kwamen alleen transfervrije spelers, of voetballers die verhuurd waren, voor terug.

Toch waren het uitgerekend nieuwelingen die Vitesse tegen Heracles Almelo aan de zege hielpen. Kelvin Leerdam, transfervrij overgekomen van Feyenoord, schoof halverwege de eerste helft de 1-0 binnen. Hij kwam alleen voor de keeper na een intelligent passje van Theo Janssen, die ruimte zag nadat een vrije trap gekraakt was.

Het slappe Heracles stelde hier aanvankelijk helemaal niets tegenover en mocht blij zijn dat de score halverwege slechts 2-0 was. Pas na een uur kroop de ploeg van de nieuwe coach Jan de Jonge, de opvolger van Bosz, wat uit zijn schulp. Er kwamen kansen voor Edwin Linssen en invaller Matthew Amoah, maar mede door goed keeperswerk van Piet Velthuizen behield Vitesse, zonder zelf goed te spelen, na rust zijn twee doelpunten voorsprong. Renato Ibarra bracht de marge in de slotfase met een fraai doelpunt even op drie, maar Amoah tekende in blessuretijd voor de 3-1.

Een prima start dus voor Vitesse en dat succesje zal voor coach Bosz als geroepen komen, na het wat moeizame optreden van zijn ploeg eerder deze week in de Europa League-wedstrijd tegen het Roemeense Petrolul Ploiesti (1-1). De competitiestart van Bosz in Arnhem is geslaagd, met dank aan zijn oude vrienden uit Almelo.