Schöne: "Dit seizoen niet achter feiten aan lopen"

Schöne: "Dit seizoen niet achter feiten aan lopen"

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

28 juli 2013 – Met de Johan Cruijff Schaal heeft Ajax de eerste prijs van dit seizoen binnen. Een leuke binnenkomer, maar het hoofddoel komend jaar is die andere schaal. Nu de selectie deze zomer vooralsnog intact gebleven is, begint Ajax als topfavoriet aan het seizoen. "Met deze selectie moeten we vanaf het begin van het seizoen goed zijn."

Toen Ajax in mei voor de derde opeenvolgende keer landskampioen werd, ging de blik direct naar voren. Want opnieuw dreigde een leegloop, coach Frank de Boer ging er zelfs al voorzichtig vanuit dat zijn beste spelers zouden vertrekken. Met een vertrek van Siem de Jong, Christian Eriksen en Toby Alderweireld werd rekening gehouden, maar voorlopig zijn ze er allemaal nog. En heeft Ajax eindelijk eens een zomer achter de rug waarin het verder kon bouwen, in plaats van opnieuw moest beginnen.

De winst van de Johan Cruijff Schaal is, in dat licht bezien, geen verrassing. Meer dan ooit begint Ajax namelijk als topfavoriet aan het seizoen. Gemakkelijk ging het echter niet, want tegen het compact en zeer geconcentreerd spelende AZ kwam Ajax in de eigen ArenA 2-0 achter. In de verlenging wist de ploeg alsnog de winst te grijpen.

De eerste prijs van het seizoen is dus binnen, tot tevredenheid van Lasse Schöne. “Dat voelt goed”, zegt de Deen tegen FCUpdate.nl. “Dit is de eerste prijs die je kan pakken. Het ging vandaag misschien niet altijd even mooi en met name in de verlenging deden we het op ons tandvlees, maar het is goed dat we gewonnen hebben. We hebben karakter getoond door in deze zware omstandigheden terug te komen na een 2-0 achterstand.”

AZ speelde in de Amsterdam ArenA zoals veel teams dit seizoen zullen doen als ze tegenover Ajax staan. Het trok zich terug, hield de ruimtes klein en mikte op counters. Nu Ajax het seizoen als topfavoriet begint, zullen de meeste teams zichzelf komend jaar vooral ten doel stellen om de ploeg van coach Frank de Boer het voetballen onmogelijk te maken. “Maar dat was vorig seizoen eigenlijk ook al zo”, vindt de 27-jarige Schöne. “En toen gingen we daar prima mee om. Dus ik verwacht niet dat dat nu anders zal zijn.”

Ajax wil komend jaar voortborduren op vorig seizoen en een volgende stap te zetten in de ontwikkeling. “Tegen AZ zag je bij vlagen al dat we stappen zetten en ingespeeld zijn. We hoefden deze zomer niets nieuws te doen, we konden verder schaven aan het team. We hebben een goede voorbereiding achter de rug en zijn klaar voor het seizoen, denk ik. Nu hopen dat iedereen blijft.”

Als Eriksen, De Jong en Alderweireld inderdaad blijven, lonkt wederom een mooi seizoen voor de landskampioen. Een seizoen waarin Ajax mogelijk een keer niet in de eerste seizoenshelft achterop raakt.“De afgelopen jaren gingen we pas in de tweede helft van het seizoen goed voetballen, omdat er een nieuw team gebouwd moest worden. Met de ploeg die we nu hebben, moeten we vanaf het begin goed zijn. Zodat we een keer niet achter de feiten aan hoeven te lopen", lacht Schöne.

Reacties

gerelateerd