Oranje-vrouwen met nieuw elan op EK

8 juli 2013, 13:30

Ook de laatste weken van deze 'voetballoze' zomer staat een toptoernooi op het programma met Nederlandse inbreng. De Nederlandse vrouwenploeg doet in Zweden een gooi naar de Europese titel. Met verzorgd voetbal hoopt de ploeg de prestatie van vier jaar geleden, toen het zeer verrassend de halve finale van de Europese titelstrijd haalde, te benaderen. “We gaan nu van eigen kracht uit.”

Daphne Koster, de aanvoerder van Oranje, geeft het op de website van de UEFA ruiterlijk toe. Tijdens de vorige EK-deelname van de Leeuwinnen, in 2009, was het spel niet altijd even mooi. “Het was verdedigen, verdedigen, verdedigen en loeren op de counter. Dat deden we omdat we resultaat wilden en dit was de snelste manier om resultaat te behalen", geeft de inmiddels 32-jarige verdediger van Ajax toe.

Hoogendijk

Hoogendijk

In Zweden wil Nederland deze maand laten zien waar dat toe geleid heeft. Oranje is veel verder dan vier jaar geleden, denkt Koster. “Het gaat bij ons nu om het voetbal, dat is de weg die we onder de nieuwe bondscoach Roger Reijners zijn ingeslagen. We willen goed positiespel spelen en van eigen kracht uitgaan. We willen mensen die naar ons komen kijken, iets anders laten zien. Meer de Hollandse school.”

Toch zal het voor Oranje niet eenvoudig worden om de prestatie van 2009 te evenaren of misschien wel te verbeteren. In de groepsfase treft het met Duitsland een land uit de absolute wereldtop, terwijl ook Noorwegen hoger staat op het wereldranglijst. De Noorse vrouwen staat op plek elf, Oranje is de nummer veertien van de wereld. IJsland, de derde tegenstander van Nederland in Groep A, bezet plek vijftien op de FIFA World Ranking. Ook zeker geen makkie, dus. “We zitten in een zware groep, met heel sterke tegenstanders”, laat Koster weten. “Duitsland is de favoriet, dat weten we. “Maar als wij ons eigen spel spelen, kunnen we de volgende ronde halen.”

De eerste wedstrijd van Oranje is 11 juli, tegen Duitsland. Op 14 juli staat het duel met Noorwegen op het programma, Oranje sluit de groepsfase op 17 juli af tegen IJsland. Het EK in Zweden begint woensdag om 18.00 uur met Italië-Finland. In totaal doen twaalf landen mee, verdeeld over drie groepen. De nummers één en twee van de poules gaan door naar de kwartfinale, net zoals de twee beste nummers drie.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen