De helden van het EK 1988, 25 jaar later

25 juni 2013, 08:35

Iedereen die het meegemaakt heeft, zal het nooit vergeten. En wie in 1988 te jong was om het toernooi bewust te volgen, of nog niet geboren was, kan alle beelden ongetwijfeld ook dromen. De 'lucky' van Wim Kieft tegen Ierland, de winnende van Marco van Basten in de halve finale tegen West-Duitsland en natuurlijk de goal van diezelfde Van Basten in de finale tegen de Sovjet-Unie: het Europees kampioenschap van 1988 zal voor altijd een hoogtepunt blijven in de Nederlandse voetbalhistorie. Maar hoe gaat het nu, exact 25 jaar na de EK-finale, met de helden van toen?

De Oranje-selectie van 1988 bestond uit twintig spelers en deze internationals zijn nu, 25 jaar na de gewonnen finale tegen de Sovjet-Unie, werkzaam van India tot Arnhem en van het Zuid-Franse Orthoux-Sérignac-Quilhan tot Waalwijk. Een overzicht.

De actieve hoofdtrainers

1988

1988

van basten
supporter
kampioen
poster
spandoek

supporter

kampioen

poster

spandoek]}Die stap heeft generatiegenoot Van Basten al achter de rug. Hij was tussen 2004 en 2008 trainer van Oranje en ging daarna aan de slag bij Ajax, maar dat avontuur liep uit op een teleurstelling. Met SC Heerenveen eindigde Van Basten het afgelopen seizoen als achtste, achter Ronald Koeman (derde) en Jan Wouters (vijfde). Van het EK 1988-elftal liet hij in de Eredivisie alleen Erwin Koeman achter zich, die met RKC succesvol streed tegen degradatie. Eerder was Erwin Koeman ook coach van Feyenoord en de nationale ploeg van Hongarije.

De groep van 1988 bevat één man die nu als coach actief is in het buitenland. Wim Koevermans, één van de minder bekende spelers van de generatie, is bondscoach van India. Eerder was de oud-speler van Fortuna Sittard en FC Groningen hoofdcoach van FC Groningen, RBC Roosendaal, NEC en MVV. Ook was hij trainer van Jong Oranje, Jong Ierland en sportief directeur van de Ierse voetbalbond.

De (tijdelijk) gestopte hoofdtrainers

Van Basten, de twee Koemans, Koevermans en Wouters zijn zeker niet de enige spelers uit de Oranje-selectie van 1988 die een loopbaan als hoofdtrainer begonnen zijn. Ook Ruud Gullit, Adri van Tiggelen, Gerald Vanenburg, Aron Winter, John van 't Schip en Frank Rijkaard gingen als coach aan de slag.

Frank Rijkaard

Frank Rijkaard

Ook Ruud Gullit heeft in zijn trainerscarrière al het nodige meegemaakt. Hij zat op de bank bij Chelsea, Newcastle United, Feyenoord, Los Angeles Galaxy en Terek Grozny. Erg geschikt voor het vak bleek de voormalig middenvelder niet, want Oranje's aanvoerder van 1988 wist eigenlijk nergens echt te slagen. Momenteel is hij vooral tv-analist en wereldwijd één van de boegbeelden van het Nederlandse voetbal.

{image[246291][left-half][Gerard Vanenburg]}Gerald Vanenburg, de stille kracht op het Oranje-middenveld van 1988, werkte tussen 2006 en 2008 als hoofdcoach in de Jupiler League bij FC Eindhoven en Helmond Sport. Beide avonturen liepen uit op een mislukking en de laatste jaren is het stil rond hem. Hetzelfde geldt voor Aron Winter, die bij het Canadese Toronto FC als coach op eigen benen ging staan. Daar werd hij vorig jaar, na een dienstverband amper anderhalve jaar, ontslagen. John van 't Schip, die op het EK alleen de (verloren) eerste groepswedstrijd tegen Sovjet-Unie (1-0) speelde, was evenmin erg succesvol als hoofdcoach. Hij zat op de bank bij FC Twente, Melbourne Heart en Chivas Guadalajara. Tussendoor werkte hij als assistent van Marco van Basten bij het Nederlands elftal en Ajax.

Adri van Tiggelen, de linksback van Oranje in 1988, ging na zijn actieve carrière aan de slag bij Sparta. Hij werd in Rotterdam jeugdtrainer, assistent-trainer én kort hoofdcoach. In 2010 moest Van Tiggelen vertrekken uit het Kasteel, sindsdien werkt hij als coach in het amateurvoetbal. Hij heeft komend jaar RVVH onder zijn hoede.

Assistent- en jeugdcoaches

Niet iedereen uit de 1988-selectie ambieerde een rol in de spotlights. Diverse internationals kozen voor een functie als assistent- of jeugdtrainer. Eén daarvan is Hendrie Krüzen. Hij maakte deze zomer de overstap van Heracles naar Vitesse en zal daar, net zoals de afgelopen jaren in Almelo, hoofdcoach Peter Bosz bijstaan. Overigens kwam Krüzen tijdens het gewonnen EK in Duitsland zelf niet in actie, hij werd door coach Rinus Michels alle wedstrijden op de bank gehouden.

{image[276852][right-half][bosman]}Arnold Mühren, de man van de assist op Van Basten in de EK-finale, werkte jarenlang als jeugdtrainer bij Ajax. Hij vervulde deze functie ruim tien jaar en verdient momenteel zijn brood met lezingen en presentaties. John Bosman, drager van rugnummer 9 op het EK in 1988, is als assistent-trainer verbonden aan Jong Ajax. Eerder werkte hij als jeugdtrainer en scout bij AZ. Oranje's reservedoelman van 1988, Joop Hiele, timmerde na zijn actieve carrière aan de weg als keeperstrainer. In die functie was hij verbonden aan Willem II, de KNVB, PSV en Feyenoord. Wegens een 'verschil in inzicht' moest hij deze zomer vertrekken uit Rotterdam.

Van makelaar tot tv-analist

Hans van Breukelen

Hans van Breukelen

Wilbert Suvrijn, invaller in 1988, is als enige van de groep van 1988 eigenlijk volledig uit beeld verdwenen. Hij beëindigde zijn actieve carrière in Frankrijk en bleef daar wonen. Hij woont in het Zuid-Franse Orthoux-Sérignac-Quilhan, een dorpje in de buurt van Montpellier, en staat geregistreerd als officieel FIFA-spelersmakelaar.

Zijn 1988-selectiegenoot Sjaak Troost is de commerciële kant opgegaan. De voormalig verdediger werkte gedurende vijftien jaar in diverse commerciële functies bij zijn oude club Feyenoord. Momenteel heeft hij een eigen bedrijf, Sjaak Troost & Partners, waarmee hij bedrijven helpt om meer inkomsten te genereren.

1988 Van Aerle

1988 Van Aerle

Door: Roland Mather

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen