Tahiti slikt zes tegengoals tegen Nigeria

17 juni 2013, 22:48   Bijgewerkt: 17 juni 2013, 22:59

Een afstraffing dreigde maandag voor Tahiti bij zijn Confederations Cup-debuut. De kampioen van Oceanië kwam in Belo Horizonte binnen 26 minuten met 3-0 achter tegen Nigeria, maar hield daarna de schade - relatief gezien - beperkt: 1-6. Vlak na rust kwamen de Tahitianen zelfs tot scoren, wat groots werd gevierd.

Het scheelde niet veel of Tahiti was deze ruime nederlaag bespaard gebleven. De internationals van Nigeria dreigden het evenement in Brazilië namelijk te boycotten vanwege een conflict met de nationale voetbalbond over de wedstrijdpremies. Ze zouden eigenlijk al vorige week donderdag naar Zuid-Amerika reizen, maar vanwege het meningsverschil weigerden ze het vliegtuig in te stappen. Zondag kwamen de Nigerianen, na interventie van de FIFA, alsnog aan in Brazilië.

Daarmee staat de aanloop van Nigeria haaks op die van Tahiti. Voor de nummer 138 van de FIFA-ranking zijn deze weken één grote droom. De Tahitiaanse selectie telt welgeteld één prof en een groot deel is actief in eigen land, bij topclub Dragon. En nu staan ze opeens op een mondiaal podium in Belo Horizonte, volgend jaar één van de speelsteden op het WK. Dat er in de voorbereiding met 7-0 werd verloren van Chili onder 20 maakte niet uit. De Tahitianen beleven het als een soort schoolreisje.

En dat tripje naar Brazilië begon nog best leuk. Het eerste wapenfeit in de wedstrijd tegen Nigeria was van Tahiti. Vincent Simon mocht in de derde minuut het eerste schot lossen, maar dat werd simpel gered door keeper Vincent Enyeama. Twee minuten later was het aan de andere kant wel raak. Een afstandsschot van Uwa Echiejile werd van richting veranderd en vloog uiteindelijk via Nicolas Vallar binnen.

Tahiti liet zich echter niet van de wijs brengen door het vroege tegendoelpunt. Marama Vahirua nam het doel van Enyeama van afstand onder vuur en dwong de Nigeriaanse sluitpost tot een moeizame redding. In het daaropvolgende kwartier gooide Nigeria het duel al op slot. En dat kwam vooral door gestuntel van Tahiti.

In de tiende minuut viel de 2-0 voor Nigeria. Een slechte pass van Heimano Bourebare werd onderschept door Ahmed Musa en de oud-speler van VVV Venlo leverde de assist aan Oduamadi. Dezelfde Oduamadi en Musa hadden een kwartier later ook een belangrijk aandeel in de 3-0, al leverde doelman Xavier Samin de grootste bijdrage. De goalie liet een voorzet van Musa schlemielig uit zijn handen glippen, waarna Oduamadi kon binnentikken. Een monsterzege leek zo in de maak.

Maar Samin liet nog voor rust zien dat-ie weldegelijk aardig kan keepen, met twee goede reddingen. Bovendien haalde Nigeria de voet van het gaspedaal, waardoor Tahiti er ook af en toe goed uitkwam. Zo had Steevy Chong-Hue vlak voor de pauze een grote kopkans, maar hij miste. Kort na de doelwissel was het wél raak.

Jonathan Tehau kopte voorbij de tweede paal netjes raak uit een corner en tekende daarmee zowaar voor de 3-1. Zijn treffer werd gevierd alsof het de winnende in de WK-finale was, maar dat viel uiteraard te begrijpen. De goal schudde Nigeria wakker, waarna de Afrikanen, met ADO-speler Kenneth Omeruo in de basis, uitliepen naar een 6-1 zege, via de Tahitiaanse held Jonathan Tehau, Oduamadi en Echiejile.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen