WK-voorpret in Brazilië met Confederations Cup

13 juni 2013, 14:00

Het is, zonder EK of WK, een relatief rustige zomer voor de voetballiefhebbers. Maar saai is het zeker niet, want naast het EK onder 21 wordt er nog een groot toernooi gespeeld. In Brazilië strijden de beste landen van de verschillende continenten vanaf komende zaterdag om de FIFA Confederations Cup. Het toernooi is een mooie opwarmer voor het wereldkampioenschap, dat over een jaar in hetzelfde land gehouden wordt. Waar moeten we de komende weken vooral op letten?

Stadions en sfeer

De Confederations Cup zag in 1992 het levenslicht, onder de naam Intercontinental Championship. Het deelnemersveld bestond toen uit vier landen, in 1995 waren dat er al zes en in 1997 werden voor het eerst acht landen uitgenodigd. Het toernooi werd vanaf 1995 om de twee jaar gehouden, sinds 2005 om de vier. En, en dat maakt het evenement nu zo interessant, sinds 2001 wordt de Confed Cup gespeeld in het land waar een jaar later het WK is. Zo konden tv-kijkers in 2001 kennis maken met Japan en Zuid-Korea, in 2005 met Duitsland en in 2009 met Zuid-Afrika. Tijdens de Confed Cup schalde voor het eerst het geluid van de vuvuzela de huiskamers binnen.

wk 2014 macarena

wk 2014 macarena

Tahiti

Met Brazilië, Uruguay, Italië, Spanje, Japan, Mexico en Nigeria doen zeven landen mee aan de Confederations Cup, die volgend jaar op het WK zomaar minimaal de laatste zestien kunnen halen. Deelnemer nummer acht, Tahiti, is het lelijke eendje.

Tahiti mag als representant van het continent Oceanië deelnemen aan de Confed Cup. Want het is u misschien ontgaan, maar Tahiti won in 2012 de OFC Nations Cup, het kampioenschap van Oceanië. Het versloeg Samoa, Vanuatu, Nieuw-Caledonië (twee keer) en de Salomonseilanden en kroonde zich daarmee voor het eerst in de historie tot kampioen van het op voetbalgebied onderontwikkelde continent.

Door die historische zege mag Tahiti het de komende weken in Groep B opnemen tegen Nigeria, Uruguay en wereldkampioen Spanje. Het zullen niet de meest spannende wedstrijden van het toernooi zijn, daarvoor is het niveauverschil veel te groot, maar wellicht wel de meest leuke. Want reken maar dat de mannen uit Tahiti zullen genieten van iedere seconde. Een doelpunt zal waarschijnlijk gevierd worden alsof de wereldbeker binnen is, een eventueel punt zou het feest helemaal compleet maken. Iedereen is de komende weken een klein beetje fan van Tahiti.

Brazilië

Het is met vijf wereldtitels nog altijd het meest succesvolle voetballand ooit, maar de hoogtijdagen van Brazilië liggen ver achter ons. Sinds Ronaldo de ploeg in 2002 wereldkampioen maakte, ging het steeds minder. Op het WK van 2006 was Frankrijk te sterk, drie jaar geleden in Zuid-Afrika zette Oranje de Goddelijke Kanaries de voet dwars. Na die nederlaag in Port Elizabeth ging het vizier op het WK in eigen land, waar Brazilië met een nieuwe generatie terug wil keren op de voetbaltroon.

Björn Kuipers

Kuipers

Kuipers

Luis Suarez en Mario Balotelli

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen