WK-voorpret in Brazilië met Confederations Cup

WK-voorpret in Brazilië met Confederations Cup

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

13 juni 2013 – Het is, zonder EK of WK, een relatief rustige zomer voor de voetballiefhebbers. Maar saai is het zeker niet, want naast het EK onder 21 wordt er nog een groot toernooi gespeeld. In Brazilië strijden de beste landen van de verschillende continenten vanaf komende zaterdag om de FIFA Confederations Cup. Het toernooi is een mooie opwarmer voor het wereldkampioenschap, dat over een jaar in hetzelfde land gehouden wordt. Waar moeten we de komende weken vooral op letten?

Stadions en sfeer

De Confederations Cup zag in 1992 het levenslicht, onder de naam Intercontinental Championship. Het deelnemersveld bestond toen uit vier landen, in 1995 waren dat er al zes en in 1997 werden voor het eerst acht landen uitgenodigd. Het toernooi werd vanaf 1995 om de twee jaar gehouden, sinds 2005 om de vier. En, en dat maakt het evenement nu zo interessant, sinds 2001 wordt de Confed Cup gespeeld in het land waar een jaar later het WK is. Zo konden tv-kijkers in 2001 kennis maken met Japan en Zuid-Korea, in 2005 met Duitsland en in 2009 met Zuid-Afrika. Tijdens de Confed Cup schalde voor het eerst het geluid van de vuvuzela de huiskamers binnen.

De komende weken staat voor liefhebbers die niet kunnen wachten tot het WK- en dat zijn er heel veel- dus vooral in het teken van de voorpret. Het toernooi geeft een eerste beeld van de nieuwe stadions voor het wereldkampioenschap en de typische Braziliaanse voetbalsfeer. De grootste blikvanger is het geheel gerenoveerde Maracana-stadion in Rio de Janeiro, waar over een jaar de WK-finale gespeeld zal worden. Ook de stadions van Brasilia, Fortaleza, Belo Horizonte, Salvador en Recife worden dit toernooi aangedaan. De finale is in Rio, de halve finales in Fortaleza en Belo Horizonte.

Tahiti

Met Brazilië, Uruguay, Italië, Spanje, Japan, Mexico en Nigeria doen zeven landen mee aan de Confederations Cup, die volgend jaar op het WK zomaar minimaal de laatste zestien kunnen halen. Deelnemer nummer acht, Tahiti, is het lelijke eendje.

Tahiti mag als representant van het continent Oceanië deelnemen aan de Confed Cup. Want het is u misschien ontgaan, maar Tahiti won in 2012 de OFC Nations Cup, het kampioenschap van Oceanië. Het versloeg Samoa, Vanuatu, Nieuw-Caledonië (twee keer) en de Salomonseilanden en kroonde zich daarmee voor het eerst in de historie tot kampioen van het op voetbalgebied onderontwikkelde continent.

Door die historische zege mag Tahiti het de komende weken in Groep B opnemen tegen Nigeria, Uruguay en wereldkampioen Spanje. Het zullen niet de meest spannende wedstrijden van het toernooi zijn, daarvoor is het niveauverschil veel te groot, maar wellicht wel de meest leuke. Want reken maar dat de mannen uit Tahiti zullen genieten van iedere seconde. Een doelpunt zal waarschijnlijk gevierd worden alsof de wereldbeker binnen is, een eventueel punt zou het feest helemaal compleet maken. Iedereen is de komende weken een klein beetje fan van Tahiti.

Brazilië

Het is met vijf wereldtitels nog altijd het meest succesvolle voetballand ooit, maar de hoogtijdagen van Brazilië liggen ver achter ons. Sinds Ronaldo de ploeg in 2002 wereldkampioen maakte, ging het steeds minder. Op het WK van 2006 was Frankrijk te sterk, drie jaar geleden in Zuid-Afrika zette Oranje de Goddelijke Kanaries de voet dwars. Na die nederlaag in Port Elizabeth ging het vizier op het WK in eigen land, waar Brazilië met een nieuwe generatie terug wil keren op de voetbaltroon.

Een nieuwe generatie inpassen gaat echter niet zomaar, ondervond ook Brazilië. Het land verloor in 2011 al in de kwartfinale van de Copa America en is afgezakt naar de 22ste plaats op de FIFA World Ranking en wordt op die ranglijst nu omringd door Ghana (21ste) en Mali (23ste). Dat is Brazilië-onwaardig, maar er is beterschap op komst. De nieuw ploeg gaat steeds beter draaien en veegde deze week in een oefenwedstrijd de vloer aan met Frankrijk (3-0). Tijdens de Confederations Cup krijgen we de ploeg te zien die volgend jaar wereldkampioen wil worden. Met Neymar als grote vedette, maar ook met Oscar, Hulk, Luiz Gustavo en Thiago Silva. Dit toernooi moet voor het gastland de bevestiging brengen dat het, een jaar voor het WK, op de goede weg is.

Björn Kuipers

'We' zijn ook een klein beetje vertegenwoordigd op de Confederations Cup. Scheidsrechter Björn Kuipers vormt, met zijn assistenten, de Nederlandse afvaardiging op het toernooi. Een mooie aanstelling, want ook voor het scheidsrechterskorps van de FIFA is dit toernooi een soort generale repetitie voor het wereldkampioenschap. De Nederlander staat er goed op en als hij dit toernooi geen grote fouten maakt, is het WK weer een stukje dichter bij. Kuipers is overigens de eerste Nederlandse arbiter ooit die mag fluiten op de Confederations Cup.

Luis Suarez en Mario Balotelli

Hoe leuk de omgeving, het stadion of de scheidsrechter ook kan zijn, de sleutel tot een mooi toernooi ligt altijd bij de spelers. Met wereldsterren op het veld wordt een wedstrijd meteen het aankijken waard en wat dat betreft zit het deze Confederations Cup wel goed. Omdat Argentinië en Portugal ontbreken zijn Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, de twee grootste sterren van het mondiale voetbal, niet van de partij, maar er blijft genoeg over. Wat te denken van Luis Suarez, inmiddels misschien wel de meest omstreden speler ter wereld. Hij speelt met Uruguay tegen onder meer Spanje en komt daar tegenover spelers te staan die hij te vriend moet houden, want Suarez wil niets liever dan deze zomer overstappen naar Real Madrid. Dit toernooi is voor hem dé gelegenheid om nog eens zijn visitekaartje af te geven en zijn marktwaarde op te schroeven.

Ook Mario Balotelli, een ander enfant terrible van de voetbalwereld, is present op dit toernooi. De spits is opgebloeid sinds hij tekende bij AC Milan en heeft voor dit toernooi het shirt met rugnummer negen gekregen. Balotelli is de vedette van Italië en vormt in Brazilië mogelijk een voorhoede met Stephan El Shaarawy, zijn maatje bij Milan. Als Balotelli op het veld staat gebeurt altijd iets, dat bleek vorige week ook toen hij rood kreeg in een kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië. Tijdens de Confederations Cup hopen we vooral de Balotelli van vorig jaar te zien, die Duitsland met twee prachtige goals uit het EK knikkerde.


Door: Roland Mather

Reacties

gerelateerd