Van Hanegem: "Middenveld Jong Oranje is los zand"

Van Hanegem: "Middenveld Jong Oranje is los zand"

10 juni 2013 – Ondanks de 5-1 zege op Jong Rusland en de plek in de halve finale van het jeugd-EK, is Willem van Hanegem kritisch op Jong Oranje. De voormalig international vindt met name het middenveld van de ploeg niet goed functioneren. Het is in zijn ogen onbegrijpelijk dat Jordy Clasie niet speelt, zegt hij in zijn column in AD Sportwereld.

"Ik ben heel benieuwd hoe het straks zal gaan in wedstrijden als het er echt om gaat, want het is me niet duidelijk wat coach Cor Pot nu eigenlijk wil met zijn middenveld. Dat hangt als los zand aan elkaar. Bij elke grote ploeg is het middenveld het hart van het elftal. Maar bij Jong Oranje gaat juist dat niet goed. Adam Maher speelt onder zijn niveau. Marco van Ginkel werkt hard, maar speelt in een andere rol dan bij Vitesse. En Kevin Strootman kan er moeilijk lijn in brengen", stelt de oud-middenvelder.

"De mensen bij Jong Oranje hoor ik steeds zeggen dat het positiespel al tijden goed is. Maar dan moeten ze mij maar eens uitleggen wat zij onder goed positiespel verstaan. Het kan natuurlijk dat ze mij op mijn oude dag nog iets kunnen leren, maar ik denk eigenlijk dat zij niet weten wat positiespel is. Want het spel van Jong Oranje heeft weinig weg van een positiespel. Dat is gewoon de bal rondspelen. Van De Vrij naar Martins Indi, van Van Rhijn naar Van Ginkel en dan weer terug naar de keeper."

Van Hanegem mist Jordy Clasie in het elftal. "Het is te gek voor woorden dat hij niet speelt. Hij is normaal gesproken de beste middenvelder van allemaal, verdedigend, positioneel en in aanvallend opzicht. De coach moet doen wat hij wil, maar ik zou spelen met Strootman op links, Clasie op rechts en Van Ginkel achter de spits."

gerelateerd

Meer nieuws

  1. maandag 18 januari 2021

  2. zondag 17 januari 2021