Jong Oranje scoort vijf keer tegen Russen

Jong Oranje scoort vijf keer tegen Russen

9 juni 2013 – Jong Oranje staat in de halve finales van het EK in Israël. Na de krappe zege op de talenten van Duitsland werd zondagavond Rusland met zeer ruime cijfers verslagen: 5-1. Georginio Wijnaldum, Luuk de Jong, Ola John, Danny Hoesen en Leroy Fer waren trefzeker voor de Nederlandse ploeg.

Het bescheiden plukje toeschouwers op de tribunes van het Teddy Stadion in Jeruzalem kreeg een matige eerste helft voorgeschoteld. Jong Oranje had weliswaar het initiatief, maar het spel was aanvankelijk te slordig om de tegenstander serieus in verlegenheid te brengen. Luuk de Jong zorgde in de 26e minuut alsnog voor opwinding. De aanvaller van Borussia Mönchengladbach kopte de bal uit een hoekschop van Adam Maher tegen de paal.

Georginio Wijnaldum liet Jong Oranje toch met een voorsprong de kleedkamer opzoeken. Vanaf ruim twintig meter passeerde hij met een van richting veranderde uithaal doelman Nikolai Zabolotnyi. Vlak na de hervatting ontsnapte de equipe van keuzeheer Cor Pot aan een penalty. Stefan de Vrij kreeg een voorzet van Oleg Shatov duidelijk tegen zijn uitgestoken arm, maar de scheidsrechter en zijn assistenten zagen het voorval over het hoofd.

Niet veel later moest Rusland U21 verder met tien man. Nikita Chicherin kreeg een directe rode kaart voor het neerhalen van Maher. De spelmaker van AZ bleek allerminst aangeslagen. Uit een voorzet van Ricardo van Rhijn volleerde Maher de bal prachtig tegen de lat. Luuk de Jong tekende na ruim een uur alsnog voor de 2-0. Op aangeven van Marco van Ginkel, die weer de voorkeur kreeg boven Jordy Clasie, kopte hij tegendraads raak.

Het duel leek zodoende beslist, maar Denis Cheryshev zorgde onverwacht voor de aansluitingstreffer. De invaller tikte binnen nadat Alan Dzagoev daarvoor de paal had getroffen. Jong Oranje stelde echter razendsnel orde op zaken. Ola John werkte het speeltuig met een stift over Zabolotnyi nadat De Jong de bal fraai had doorgekopt. Invallers Danny Hoesen en Leory Fer bezorgden Nederland uiteindelijk een zeer royale zege door in de slotfase nog twee treffers aan het totaal toe te voegen.

Met de afsluitende groepswedstrijd tegen Jong Spanje nog op het programma heeft de ploeg van Pot de maximale score. De Zuid-Europeanen rekenden later op zondagavond af met Jong Duitsland (1-0), waardoor de Spanjaarden én Jong Oranje al zeker zijn van de halve finales.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. zondag 5 april 2020

  2. zaterdag 4 april 2020

  3. vrijdag 3 april 2020