De Jong helpt futloos Oranje aan zege in Jakarta

7 juni 2013, 17:31   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Oranje heeft de eerste wedstrijd tijdens de oefentrip door Azië winnend afgesloten. In Jakarta won de ploeg van Louis van Gaal, zonder veel indruk te maken, met 0-3 van Indonesië. Invaller Siem de Jong brak de weinig enerverende wedstrijd na rust open met twee kopdoelpunten, Arjen Robben maakte in de slotfase de derde treffer.

Een serieuze oefenwedstrijd kon je het potje tussen Indonesië en Nederland niet noemen, daarvoor was de tegenstand simpelweg de zwak. Indonesië staat op plek 170 van de FIFA World Ranking, nog achter bijvoorbeeld de Solomon Eilanden, Bermuda en Faroër Eilanden. Waar Oranje volop op koers ligt voor een plek op het WK 2014, is de weg voor Indonesië naar dat toernooi al een maand of vier afgesloten. Na een moeizame zege op Turkmenistan, pakte het land in de derde ronde van het Aziatische kwalificatietoernooi nul punten in een groep met Iran, Qatar en Bahrein.

Of Pieters op die positie een blijvertje is valt te betwijfelen, want zelfs tegen de zwakke Indonesiërs had hij het lastig. Na een verkeerd ingeschat luchtduel kon zijn tegenstander Nwokolo na ruim 25 minuten zelfs alleen doorlopen richting het doel van Cillessen en de 0-1 maken, maar Pieters herstelde de schade net op tijd.

Na de rust verliet Van Persie het veld, evenals Sneijder, Pieters en doelman Cillessen. Met debutant Ricky van Wolfswinkel in de spits, Siem de Jong op het middenveld, John Heitinga achterin en Kenneth Vermeer op doel kwam Oranje ruim tien minuten na de hervatting op de langverwachte voorsprong. Siem de Jong kopte een voorzet van Ruben Schaken binnen. Dit was het eerste interlandgoal van De Jong en treffer nummer twee kwam er direct achteraan. Tien minuten na de 0-1 tekende de Ajacied ook voor de 0-2, wederom met het hoofd. Het slotakkoord was vervolgens voor Arjen Robben, die al na een kwartier de geblesseerde Jeremain Lens verving. De aanvaller van Bayern München maakte na een fraaie solo de 0-3.