Jong Oranje wint op het nippertje van Duitsers

Ger
6 juni 2013, 22:24

Jong Oranje is met een zwaarbevochten zege begonnen aan het EK onder 21 jaar. De ploeg van keuzeheer Cor Pot versloeg de talenten van Duitsland donderdagavond met 3-2. Invaller Leroy Fer tekende vlak voor tijd voor het winnende doelpunt.

Door de aanwezigheid van liefst twaalf A-internationals heeft Pot in Israël een kwalitatief zeer sterke selectie tot zijn beschikking. In de basiself tegen de Duitsers was onder meer plaats voor Kevin Strootman, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Daley Blind – spelers die ook bij het 'grote' Oranje doorgaans speeltijd krijgen. De jonge Mannschaft trad aan met een beduidend minder ervaren elftal, en dat was aanvankelijk terug te zien in de krachtsverhoudingen op het veld.

Jong Oranje deelde in Petach Tikva voor rust de lakens uit en dwong diverse goede kansen af. Al na drie minuten zorgde Marco van Ginkel voor het eerste gevaar. De middenvelder van Vitesse, die de voorkeur kreeg boven Jordy Clasie, kopte over na een hoekschop van Adam Maher. De AZ-spelmaker had niet veel later zelf de openingstreffer op zijn schoen. Na een prachtige aanval zag Maher zijn inzet echter onschadelijk worden gemaakt door keeper Bernd Leno.

Na 24 minuten kreeg de Nederlandse ploeg alsnog loon naar werken. Vanaf de rand van het strafschopgebied trof Maher doel met een effectvol schot. Jong Duitsland kon daar weinig tegenover stellen. Sluitpost Jeroen Zoet hoefde eigenlijk alleen de handen uit de mouwen steken na een poging van Pierre-Michel Lasogga. Zeven minuten voor rust schoot Georginio Wijnaldum de 2-0 op het bord. Daarbij maakte doelman Leno wederom een ongelukkige indruk.

Balverlies van De Vrij hielp de Duitsers kort na de pauze terug in de wedstrijd. Lewis Holtby verscheen door het slippertje plots vrij voor het Nederlandse doel, waarna Zoet de aanvoerder tegen de grond werkte. De goalie mocht niet mopperen dat hij slechts met geel werd bestraft. De toegekende penalty werd benut door Sebastian Rudy: 2-1. Jong Oranje ontsnapte enkele minuten later aan dezelfde sanctie. Martins Indi trok duidelijk aan het shirt van Lasogga, maar arbiter Ivan Bebek nam het niet waar.

De Duitse equipe rook bloed en bleef Jong Oranje onder druk zetten. Kevin Volland was bijna succesvol, maar zijn vlammende uithaal belandde tegen de lat. De formatie van Pot kwam ook daarna nog enkele keren goed weg, maar in de 81e minuut viel de gelijkmaker alsnog. Na chaotische taferelen in de Nederlandse defensie schoof Holtby de bal langs Zoet. Het zwalkende Jong Oranje dreigde zelfs met volledig lege handen komen te staan, maar Leroy Fer besliste anders. De invaller kopte een minuut voor het einde van de reguliere speeltijd de 3-2 binnen.