Van Oostveen blij met komst hulpmiddelen

4 juni 2013, 19:29

Bert van Oostveen, directeur Betaald Voetbal bij de KNVB, is blij dat de Algemene Vergadering Betaald Voetbal dinsdag heeft ingestemd met het voorstel van de nationale voetbalbond om te starten met een pilot voor doellijntechnologie.

"De KNVB is zoals bekend expliciet voorstander van de invoering van technologische hulpmiddelen", vertelt Van Oostveen op de website van de KNVB. "We zijn dan ook direct aan de slag gegaan met de invoering van doellijnbewaking en hebben dit vandaag aan de clubs gepresenteerd. Zij toonden zich in overgrote meerderheid enthousiast. Dat het met ingang van komend seizoen ingevoerd gaat worden, is absoluut een bijzonder gegeven. Parallel gaan we werken met de 5e en 6e man. Ook deze mogelijkheid brengt voordelen met zich mee. Tot slot gaan we de toepassing van een videoreferee onderzoeken. Dit past bij onze vooruitstrevende visie."

De doellijntechnologie en de vijfde en zesde official worden in de komende twee seizoenen alleen ingezet bij beslissende wedstrijden. Het gaat dan om het duel om de Johan Cruijff Schaal, tussen Ajax en AZ, de finale van de play-offs, de halve en hele eindstrijd in de KNVB Beker en de 34ste speelronde van de Eredivisie.

"De KNVB is van mening dat het gebruik van de vijfde en zesde officials en de introductie van doellijnbewaking niet als twee op zichzelf staande zaken moeten worden beschouwd", vult de KNVB aan in een officieel statement. "Doellijnbewaking richt zich immers enkel op de vraag of de bal wel of niet de doellijn gepasseerd is, terwijl extra assistenten ook andere situaties op het veld kunnen beoordelen. De bond hanteert daarom één visie waarin beide alternatieven geïntegreerd zijn."

Voor de lange termijn hoopt de KNVB een videoreferee in te zetten. Hierbij kan een scheidsrechter op basis van videobeelden een beslissing nemen. Wanneer dat systeem in gebruik genomen kan worden, is nog niet duidelijk. "Enerzijds moet de technologie verder worden ontwikkeld, anderzijds is goedkeuring vanuit FIFA/IFAB essentieel", legt de KNVB uit. In het hockey bestaat de videoreferee al een tijdje.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen