Gepassioneerd Benfica is Fenerbahçe te machtig

2 mei 2013, 23:02

Het gedroomde bezoek aan Amsterdam gaat over twee weken aan Dirk Kuyt en Fenerbahçe voorbij. De Nederlandse aanvaller ging met zijn Turkse ploeg donderdagavond bij Benfica op een hectische voetbalavond in Lissabon met 3-1 onderuit. Daarmee plaatste de Portugese topclub zich voor de finale van de Europa League, op 15 mei in de Amsterdam ArenA tegen Chelsea. De Turkse treffer kwam in de return nog wel op naam van Kuyt, terwijl Oscar Cardozo twee keer scoorde voor Benfica.

Opgepept door het zeer fanatieke en luidruchtige thuispubliek was Benfica vanaf de aftrap nauwelijks in toom te houden. De passie, strijdlust en wilskracht die de Portugese koploper vorige week in Istanbul vreemd genoeg totaal miste, was in de onstuimige return meer dan voldoende aanwezig.

Fenerbahçe, dat zich vorige week op eigen veld tekort deed met 1-0 gezien het spelbeeld, leek niet bestand tegen de grote aanvalsdrang bij Benfica. De vroege treffer van Nicolas Gaitan, die in de negende minuut met een subtiele voetbeweging tot scoren kwam, zorgde voor nog meer tempo bij de thuisploeg en voor extra onrust bij de Turken. De kans dat het aangeslagen 'Fener' al voor de rust volledig knock-out zou zijn, was duidelijk aanwezig.

Met een gelukje konden de bezoekers Benfica toch even pijn doen. Ezequiel Garay kreeg de bal onfortuinlijk tegen zijn arm waarna Kuijt van 11 meter raak schoot, 1-1. In de slotfase van de wervelende eerste helft gaf opnieuw Benfica vol gas. Uit een snel genomen vrije trap schoot Oscar Cardozo de thuisclub op fraaie wijze weer op voorsprong (2-1). Kuijt deponeerde de bal daarna in de 40e minuut vanuit een moeilijke hoek in het zijnet.

Na de pauze hield de Portugese storm aan. De Turkse capitulatie leek slechts een kwestie van tijd. In de 66e minuut sloeg opnieuw Cardozo van dichtbij toe, 3-1. Daarmee was het verzet van Kuijt en co nog niet helemaal gebroken. Ook invaller Miroslav Stoch (ex-Twente) kon echter niet meer voor een Turkse sensatie zorgen.