Burkina Faso verslaat Ghana na penalty's

6 februari 2013, 22:26   Bijgewerkt: 7 februari 2013, 12:09

Burkina Faso heeft zich woensdag geplaatst voor de finale van de Afrika Cup. Op het zanderige veld in Nelspruit werd Ghana na strafschoppen verslagen. Die waren nodig omdat het duel na 90 minuten en verlenging onbeslist (1-1) was.

Ghana kwam al vroeg op voorsprong door een benutte strafschop van Mubarak Wakaso. Die was toegekend na een heel licht vergrijp in het strafschopgebied. Na een uur spelen zorgde Aristide Bancé echter voor de gelijkmaker: 1-1. Omdat in het restant van het duel niet werd gescoord moesten strafschoppen de beslissing brengen. Daarin bleek Burkina Faso koelbloediger, Ghana miste liefst drie keer.

De zege voor Burkina Faso was verdiend, zeker op basis van de verlenging. Daarin had het kleine West-Afrikaanse land echter weinig geluk. Zo werd een doelpunt van Prejuce Nakoulma afgekeurd, een inzet van Bancé door verdediger Harrison Afful miraculeus van de lijn gehaald en kreeg Jonathan Pitroipa in plaats van een strafschop zijn tweede gele kaart.

In de finale op zondag wacht Nigeria, dat eerder op woensdag Mali versloeg. Pitroipa, één van de belangrijkste spelers van Burkina Faso, zal daar vanwege een schorsing niet bij zijn.