Groep F: Portugal krijgt Noord-Ierland niet klein

16 oktober 2012, 23:49   Bijgewerkt: 17 oktober 2012, 01:50

Het wil nog niet echt vlotten met Portugal op weg naar het WK 2014 in Brazilië. De Zuid-Europeanen, halvefinalist op het EK, kwamen dinsdag in Porto niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Noord-Ierland. Vrijdag gingen ze al onderuit bij Rusland, de grote concurrent voor poulewinst.

Niall McGinn zette Noord-Ierland na een half uur brutaal op voorsprong in Portugal. De Noord-Ieren hielden de 0-1 lang vast, maar elf minuten voor tijd maakte Hélder Postiga op aangeven van Nani gelijk. De Portugezen, met vedette Cristiano Ronaldo uiteraard in de basis, konden echter niet doordrukken.

Rusland ontsnapte eerder op de dag aan zijn eerste puntenverlies. De ploeg van bondscoach Fabio Capello won in het Luzhniki-stadion van Moskou met 1-0 van de bescheiden streekgenoot Azerbeidzjan. Roman Shirokov maakte pas in de 84ste minuut, uit een strafschop, het verschil.

Met Vitessenaar Dan Mori in de basis zegevierde Israël met 3-0 over Luxemburg. Tomer Hemed (2) en Eden Ben Vasat scoorden. Bij Luxemburg, dat vrijdag al met 0-6 verloor van de Israëliërs, verscheen Willem II’er Aurelien Joachim aan de aftrap.

Na vier speeldagen gaat Rusland aan de leiding in groep F, met de volle twaalf punten. Israël en Portugal delen, op vijf punten achterstand, de tweede plek. Noord-Ierland (twee), Azerbeidzjan en Luxemburg (beide één) hebben al een wonder nodig. Wel hebben de Noord-Ieren en Azerbeidzjan nog een wedstrijd tegoed.