Frankrijk helpt Oranje Leeuwinnen naar EK

Frankrijk helpt Oranje Leeuwinnen naar EK

19 september 2012 – De Nederlandse vrouwenploeg mag zich opmaken voor de tweede EK-deelname op rij. De formatie van bondscoach Roger Reijners moet de eerste plaats in de kwalificatiegroep weliswaar aan Engeland laten, maar het mag als beste nummer twee deelnemen aan het toernooi in Zweden, volgend jaar juli.

Nederland is al een tijdje klaar met zijn kwalificatiecampagne. Het wachten was op Engeland, dat woensdag nog een thuiswedstrijd tegen Kroatië moest afwerken. Bij winst zouden de Engelse dames de koppositie overnemen. En dat gebeurde zoals verwacht ook. Door goals van Scott, Aluko en Stoney werd het 3-0.

Hierdoor was Oranje aangewezen op Schotland-Frankrijk. Indien de Schotten met minimaal 4-0 zouden winnen, werden zij, en niet Nederland, de beste nummer twee. Zover kwam het echter niet. Sterker nog, de Fransen zegevierden met 5-0, door doelpunten van Delie (2), Le Sommer (2) en Necib. Daardoor kan Oranje aan de champagne, terwijl de Schotten de play-offs in moeten. Daarin wordt in oktober om drie EK-tickets gespeeld. De zeven groepswinnaars, aangevuld met Oranje en gastland Zweden, zijn rechtstreeks gekwalificeerd.

Bij het EK in 2009 bereikte Nederland knap de halve finales. Engeland maakte destijds na verlenging een einde aan het avontuur van de Oranje Leeuwinnen.

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 6 augustus 2020

  2. woensdag 5 augustus 2020