Guardiola zwaait af met lofzang op Messi

Guardiola zwaait af met lofzang op Messi

26 mei 2012 – Josep Guardiola gaf zijn trainersloopbaan bij FC Barcelona vrijdagavond een passend slot. De 41-jarige oefenmeester leidde de Spaanse grootmacht naar de winst van de Copa del Rey en greep daarmee zijn veertiende prijs met de Catalanen.

De Spanjaard keek na de gewonnen bekerfinale tegen Athletic de Bilbao (3-0) dan ook met een voldaan gevoel terug op zijn tijd bij Barça. "Het is een eer om coach te zijn geweest van de beste speler die ik ooit heb gezien en waarschijnlijk ook de beste die ik ooit ga zien", doelde Guardiola op zijn sterspeler Lionel Messi. "Messi heeft me geleerd nog competitiever te zijn. Zonder hem hadden we ook prijzen veroverd, maar niet veertien van de negentien."

Ondanks het feit dat Barcelona dit seizoen naast zowel de landstitel als de Champions League greep, is de scheidend coach toch erg te spreken over de afgelopen voetbaljaargang. "Op het voetbaltechnische vlak is dit het beste jaar geweest. We hebben nieuwe concepten geïntroduceerd. Volgend seizoen zal het nog beter zijn."

Guardiola vindt de stelling dat hij de grondlegger zou zijn van het beste voetbal ooit zwaar overdreven. "Ik heb niets uitgevonden. Ik ben slechts een onderdeel van een proces dat al voor mijn komst begon en na mijn vertrek door zal gaan. En het beste team in de geschiedenis? Het zou pretentieus zijn om dat te zeggen. Dat zijn grote woorden."

"Ik ben moe, dat is de reden waarom ik nu een tijdje stop", verklaart de Spanjaard zijn vertrek nog maar eens. "Maar ik ben zeer tevreden met de veertien prijzen en de manier waarop we ze hebben gewonnen."

gerelateerd