Guardiola stopt met veertien prijzen

Guardiola stopt met veertien prijzen

25 mei 2012 – Pep Guardiola heeft in stijl afscheid genomen van FC Barcelona. De 41-jarige coach leidde de Catalanen vrijdag in Madrid naar de winst van de Copa del Rey. Athletic de Bilbao werd in de finale met 3-0 verslagen.

Dertien prijzen, een ongekend aantal, had Guardiola Barcelona bezorgd in de bijna vier jaar waarin hij aan het roer stond in Camp Nou: drie landstitels, drie nationale supercups, twee Champions Leagues, twee Europese supercups, twee titels op het WK voor clubs en één Copa del Rey. Alleen de laatste prijs werd niet in meervoud gewonnen, maar daar kwam op overtuigende wijze verandering in.

In de finale tegen Bilbao ging Barcelona furieus van start. Lionel Messi en Pedro kregen binnen twee minuten al kansen op de 1-0, maar misten. In de derde minuut lag de openingstreffer alsnog in het netje. Bilbao kreeg een corner niet weg, waarna Pedro binnen schoot.

En Barça denderde door. Het kende in de eerste 25 minuten geen enkele clementie met de Basken en liep uit naar 3-0. Na twintig minuten zorgde Messi voor de 2-0, zijn 73ste (!) goal van het seizoen. De Argentijn stond nét geen buitenspel en joeg de bal in het dak van het doel. Vijf minuten later vervloog het laatste sprankje Baskische hoop, doordat Pedro met een geplaatst afstandsschot doel trof (3-0).

Daarna nam Barça, waar Ibrahim Afellay op de bank bleef, wat gas terug en werd Bilbao een zuivere penalty onthouden. Gescoord werd er niet meer. Na het verlies van de Europa League-finale tegen Atletico Madrid weer geen prijs voor Bilbao, geheel in tegenstelling tot Barça: de veertiende (!) prijs van Guardiola is een feit.

gerelateerd