Fans Auxerre verzieken feest Montpellier

20 mei 2012, 23:28   Bijgewerkt: 20 mei 2012, 23:40

Voor het eerst in de clubgeschiedenis is Montpellier HSC kampioen van Frankrijk geworden. In een wedstrijd die alles bij elkaar ruim 2,5 uur duurde en twee keer stilgelegd werd omdat fans van de thuisploeg zich misdroegen, versloeg het Auxerre met 1-2. Dat was ruim voldoende om de landstitel veilig te stellen.

De Franse bond had al zo'n vermoeden dat het mis kon gaan in Auxerre. De ploeg heeft een dramatisch seizoen achter de rug, is gedegradeerd en heeft een aanhang die niet bestaat uit lievertjes. En dus werd besloten om de huldiging van Montpellier, als ze kampioen zouden worden, níet op het veld van Auxerre te verrichtingen. Dat zou namelijk tot gefrustreerde reacties vanaf de tribune kunnen leiden, dacht de bond.

Die reacties kwamen er toch. De fans van Auxerre leken er de hele wedstrijd vooral op uit om het feestje van Montpellier te verzieken. Er werd van alles op het veld gegooid en tot tweemaal toe moest de partij onderbroken worden. Normaal gesproken had de scheidsrechter de wedstrijd waarschijnlijk wel definitief gestaakt, maar dat was nu een lastig verhaal. Want wie is er dan kampioen? De wedstrijd op een ander moment inhalen of uitspelen was ook geen optie, want het EK staat immers voor de deur.

En dus besloot de politie, na de boel een tijdje aangekeken te hebben, om het vak met relschoppers maar te ontruimen. Pas toen alle Auxerre-fans buiten gezet waren, ging de partij weer verder. Met een stand van 1-1, want beide teams hadden voor rust één keer gescoord. Een gelijkspel zou ook genoeg zijn voor Montpellier, maar vijf minuten na de hervatting maakte John Utaka aan het laatste beetje onzekerheid een eind door de 1-2 binnen te schieten. Het laatste kwartiertje van de wedstrijd speelden de landskampioen en de degradant vervolgens plichtmatig en gebroederlijk uit.

Paris Saint-Germain besloot de competitie met een 1-2 zege bij Lorient en is tweede geworden, voor titelhouder Lille. Lyon en Bordeaux maken de top-vijf compleet.