Tien AZ'ers raken koppositie kwijt in Arnhem

Tien AZ'ers raken koppositie kwijt in Arnhem

1 april 2012 – AZ blijft kort na Europese verplichtingen punten verspelen in de Eredivisie. Drie dagen na de prima prestatie thuis tegen Valencia in de Europa League (2-1) eindigde het uitduel met Vitesse in 2-2. De remise bracht het aantal verliespunten voor de door Ajax onttroonde koploper op liefst vijftien in zeven competitiewedstrijden die direct volgden op Europese verplichtingen.

AZ speelde in het laatste halfuur met tien man door een rode kaart voor Brett Holman (twee keer geel). Een punt was mede daardoor het hoogst haalbare in Arnhem. Vitesse toonde vanaf het begin een gezonde aanvalsdrang en veel voetbaltechnisch vermogen. Aan de linkerkant maakte de grillige Giorgi Chanturia zijn rentree in het basisteam. De Georgiër was meer dan lastig voor rechtsback Dirk Marcellis. De 18-jarige aanvaller maakte in de eindfase echter te vaak de verkeerde keuzes.

Op de rechterflank was Renato Ibarra bij vlagen niet te stuiten. Steeds zocht de snelle aanvaller uit Ecuador de ruimte achter de aanvallend ingestelde linksback Simon Poulsen op. Maarten Martens en Niklas Moisander schoten hun ploeggenoot op het middenveld van AZ soms te hulp, maar dat ging voor beiden wel ten koste van een gele kaart.

Vitesse wist ondanks het speelse optreden van met name de vleugelspitsen weinig grote kansen af te dwingen. Hetzelfde gold voor AZ, dat met name bij aanvalsleider Jozy Altidore nogal wat acties zag mislukken. Toch opende de Amerikaan na ruim een half uur de score, met een kopbal uit een voorzet van Poulsen, 0-1.

Kort daarna maakte aanvoerder Guram Kashia gelijk, met een fraaie kopbal over doelman Esteban heen na een hoge voorzet van Frank van der Struijk (1-1). Meteen na de rust kopte ook Marco van Ginkel raak op aangeven van Ibarra (2-1). Een mislukt schotje van Poulsen, na een kopbal van Holman, leverde AZ in de 59e minuut de fortuinlijke gelijkmaker op (2-2).

Kort daarna moest Holman vertrekken na zijn tweede gele kaart, opnieuw na een overtreding op Ibarra. Mede dankzij doelman Esteban bleef het moedige AZ, dat ook met een man minder bleef jagen op de zege, een nederlaag bespaard

  

gerelateerd

Meer nieuws

  1. donderdag 24 september 2020

  2. woensdag 23 september 2020