Bilbao doet Schalke 04 pijn, Sporting wint nipt

29 maart 2012, 22:55   Bijgewerkt: 29 maart 2012, 23:22

Athletic de Bilbao heeft zichzelf een uitstekende uitgangspositie verworven om de halve finale van de Europa League te bereiken. De ploeg uit Baskenland versloeg FC Schalke 04 in het heenduel van de kwartfinale op eigen terrein. In de Veltins-Arena werd het 2-4. Fernando Llorente was met twee treffers de grote aanjager bij de Spanjaarden.

Bilbao-trainer Marcelo Bielsa liet voorafgaand aan het duel weten niet minder dan 42 video's van de Duitse opponent te hebben bekeken. Voor veel veranderingen in de tactiek van de Spanjaarden, die bekend staan om hun aanvallende spel, zorgde het evenwel niet. Bilbao viel vanaf de eerste minuut naar hartelust aan, hetgeen zorgde voor een boeiende wedstrijd.

Een enorme blunder van Schalke-doelman Timo Hildebrand hielp de bezoekers na twintig minuten in het zadel. De keeper verwerkte een lage voorzet zeer slecht, waardoor Fernando Llorente van dichtbij simpel kon intikken: 0-1. Nauwelijk een minuut na de openingstreffer wist de ploeg van trainer Huub Stevens al langszij te komen. Raul tikte de bal na een fraaie loopactie achter doelman Gorka Iraizoz. In het restant van de eerste helft kregen beide clubs nog een paar aardige mogelijkheden, maar stond het vizier niet op scherp.

Een kwartier na rust bracht Raul de thuisploeg op voorsprong. De spits, die in de aanval gekoppeld was aan Klaas-Jan Huntelaar, zorgde met een fraaie volley voor de 2-1. Bilbao bleef de aanval zoeken en werd hier twintig minuten voor tijd voor beloond. Llorente bracht, net als Raul, met een rake kopbal zijn tweede treffer van de avond op het scorebord.

Het spel bleef in de slotfase op en neer golven en het was Bilbao dat zich in deze fase het slagvaardigst toonde. Oscar de Marcos bracht de bezoekers negen minuten voor tijd weer aan de leiding: 2-3. Huntelaar leek de Duitsers vanuit het niets weer naast de Spanjaarden te zetten, maar een krachtige uithaal van de Oranje-international spatte uiteen op de paal. Schalke zette in de laatste minuten alles op de aanval en moest daarvoor in de extra tijd de tol betalen. Iker Muniain bepaalde eindstand op 2-4.

Sporting Lissabon leek tegen Metalist Kharkiv af te stevenen op een soevereine zege, maar een benutte penalty van de Oekraïners in de extra tijd zorgde ervoor dat de Portugezen in de return nog vol aan de bak moeten: 2-1. Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars maakten de negentig minuten vol in Estádio José Alvalade. Atletico Madrid won in eigen huis met dezelfde cijfers van Hannover 96. Radamel Falcao en Eduardo Salvio tekenden voor de treffers namens de Rojiblancos.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen