Renard: "Wil titel opdragen aan Kalusha"

13 februari 2012, 08:30

Mooier en emotioneler kon het niet voor Zambia. Uitgerekend in het land waar in 1993 vrijwel het complete nationale elftal om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk, veroverde het zondag voor het eerst in de historie de Afrika Cup. De grote favoriet Ivoorkust werd in de bloedstollende finale na strafschoppen geklopt.

"Dit stond in de sterren", glundert Herve Renard, de bondscoach van Zambia. "We wisten voor wie we het deden. Er was een kracht die ons hielp, God was met ons."

Na het laatste fluitsignaal viel Renard in de armen van oud-PSV'er Kalusha Bwalya, de huidige voorzitter van de Zambiaanse voetbalbond. "Kalusha was één van de beste Zambiaanse spelers van de vorige eeuw. Hij had eigenlijk ook in dat vliegtuig moeten zitten dat verongelukte, maar leeft nog. Hij weet als geen ander wat dat ongeluk betekend heeft voor het land. Ik wil deze titel daarom opdragen aan hem."

Kalusha ontsnapte in 1993 aan de vliegtuigramp omdat hij op eigen gelegenheid naar Senegal zou reizen, waar Zambia een WK-kwalificatieduel moest spelen. Vlak na een tussenstop in Libreville crashte het Zambiaanse vliegtuig en daarbij kwamen alle inzittenden om. De finale van de Afrika Cup was zondag ook in Libreville.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen