Stuntploeg Zambia maakt sensatie compleet

12 februari 2012, 23:29   Bijgewerkt: 13 februari 2012, 08:30

Driemaal is scheepsrecht voor Zambia. Na in 1974 en 1994 runner-up te zijn geweest, won het land zondag de 2012-editie van de Afrika Cup. In een spannende finale in Libreville (Gabon) was het na strafschoppen te sterk voor Ivoorkust. Na een misser van Gervinho schoot Stoppila Sunzu Zambia naar glorie: 8-7.

Hoewel de Ivorianen op papier duidelijk favoriet waren, was het Zambia dat de beste indruk maakte. Chipolopolo was geenszins van plan in zijn schulp te kruipen en zocht waar mogelijk de aanval. Nathan Sinkala en Emmanuel Mayuka waren in het eerste kwartier dichtbij een Zambiaanse voorsprong.

Ook Ivoorkust kreeg z’n kansen om de leiding te nemen. De beste was voor Siaka Tiéné, die zijn uitstekende vrije trap gered zag worden door Kennedy Mweene. Zodoende was het nog 0-0 bij rust.

En dus kwamen verlengingen steeds dichterbij, maar toch kreeg Ivoorkust nog een prima mogelijkheid om het in de reguliere speeltijd te beslissen. Vitessenaar Wilfried Bony bracht collega-invaller Max Gradel in stelling, maar diens inzet verdween nét voorlangs. Doordat Mayuka in de slotseconden in kansrijke positie, tot twee keer toe, evenmin wist te scoren, moest er inderdaad verlengd worden.

De Zambianen droegen hun titel meteen op aan hun internationals die op 28 april 1993 om het leven kwamen bij een vliegramp, uitgerekend in Libreville.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen