Zambia bereikt laatste acht, Libië uitgeschakeld

29 januari 2012 – Zambia heeft zich als groepswinnaar geplaatst voor de kwartfinale van de Afrika Cup. Tegen gastland Equatoriaal-Guinea, dat al zeker was van een plek bij de laatste acht, volstond een gelijkspel om door te gaan, maar Zambia pakte de volle winst: 0-1.

Voorafgaand aan de laatste speeldag was de situatie in Groep A helder: Equatoriaal-Guinea stond op zes punten, Zambië op vier, Libië op één en Senegal op nul. Senegal was hierdoor al kansloos voor de kwartfinale, terwijl Equatoriaal-Guinea juist al verzekerd was van een vervolg in het toernooi. De vraag was dus alleen nog wie het tweede ticket voor de kwartfinale zou pakken, Zambia of Libië. Libië moest winnen van Senegal om kans te houden, voor Zambia volstond tegen het gastland een remise.

Libië deed wat het moest doen, het versloeg Senegal met 2-1. Ihaab Boussefi maakte beide doelpunten, waarvan de laatste pas in de slotfase viel. Genoeg om door te gaan was het echter niet, want Zambia deed wat het moest doen tegen Equatoriaal-Guinea. Het won zelfs, waardoor het als groepswinnaar door gaat.

Het is voor Zambia de tweede keer op rij dat het de kwartfinale van de Afrika Cup haalt. De vorige keer, in 2010, was dat ook het eindstation. Nigeria was toen na strafschoppen te sterk. Equatoriaal-Guinea bereikte nooit eerder de laatste acht.

gerelateerd

Reacties

Meer nieuws

  1. woensdag 16 oktober 2019

  2. dinsdag 15 oktober 2019