Guinea vernedert Botswana, Ghana vloert Mali

28 januari 2012, 22:07

Guinea heeft zijn eerste punten van de Afrika Cup 2012 te pakken. De olifanten haalden zaterdag uit tegen Botswana (6-1) en houden daarmee zicht op een plek in de kwartfinale.

Guinea was heer en meester tegen Botswana. Uit een penalty wist Dipsy Selolwane van Botswana de 1-0 van Sadio Diallo nog wel weg te poetsen, maar verder domineerde Guinea.

Diallo en Camara zorgden ervoor dat het binnen 41 minuten 3-1 stond. Op slag van rust moest Botswana ook nog eens met tien man verder; Patrick Motsepe kreeg rood voor een wilde tackle. Ibrahima Traoré krulde op fraaie wijze de vrije trap binnen, waardoor Guinea met een 4-1 voorsprong ging rusten. Mamadou Bah en Naby Soumah drukten in de laatste zes minuten het krachtsverschil nog duidelijker uit.

Ghana was met 2-0 de betere over Mali. Asamoah Gyan en André Ayew schoten de Black Stars in het laatste half uur langs de Eagles. Ghana heeft nu zes punten, Mali en Guinea drie, terwijl Botswana nog puntloos is. Doordat Botswana woensdag tegen Mali speelt en Guinea tegen Ghana, is nog alles mogelijk in deze poule.