Spectaculaire verlenging helpt AZ langs Groningen

22 september 2011, 23:13   Bijgewerkt: 22 september 2011, 23:34

Met de nodige moeite heeft AZ zich geplaatst voor de volgende ronde van de KNVB Beker. De Alkmaarders hadden tegen FC Groningen de hele wedstrijd een groot veldoverwicht, maar waren niet slagvaardig genoeg om het karwei in negentig minuten af te maken (1-1). In de boeiende verlenging vielen de doelpunten ineens wel als rijpe appelen uit de boom en won AZ uiteindelijk met 4-2.

Zo denk je als club ruim in je spitsen te zitten, zo heb je er niet één meer. Met Jozy Altidore, Ruud Boymans en Charlison Benschop in je selectie heb je als AZ zijnde normaal gesproken een luxe-probleem, maar voor de wedstrijd tegen FC Groningen haakten ze één voor één af. Boymans heeft al weken last van zijn enkel, Benschop viel uit na de wedstrijd van vorig weekend tegen RKC en vlak voor de aftrap van het duel met Groningen kon trainer Gertjan Verbeek ook een streep zetten door de naam van Altidore. De Amerikaan haakte tijdens de warming-up af met enkelklachten.

Meer smaken had Verbeek niet en dus moest de club in het matig gevulde AFAS Stadion aantreden zonder echte centrumspits. Brett Holman kwam in de ploeg voor Altidore, maar hij speelde vooral vanaf links. Linksbuiten Berg Gudmundsson kwam hierdoor vaak in de punt van de aanval te staan, maar hij is qua speltype zo ongeveer de tegenpool van de fysiek sterke, balvaste Altidore.

Dat kon niet gezegd worden van de aanvallers van AZ. Kansen waren er voldoende, met name voor de meest vooruit geschoven midenvelder Adam Maher, maar gescoord werd er niet. Zelfs toen Berg Gudmundsson na een verkeerde terugspeelbal van Dusan Tadic om de Groningse doelman Brian van Loo heen was, bleef een score uit. Het schot van de Ijslander verdween in het zijnet.

De wedstrijd leek beslist, maar invaller Tim Keurntjes maakte direct daarna de 3-2 en in de tweede helft van de verlenging kreeg Texeira nog een dot van een kans op de 3-3, maar tot opluchting van AZ schoot de hij over. Berg Gudmundsson zorgde vervolgens in de 115e minuut voor de definitieve nekslag voor Groningen: 4-2. De bezoekers liepen daarna nog meer schade op, want in de allerlaatste minuut kreeg Jonas Ivens nog rood wegens het neerhalen van de doorgebroken Luckassen.