"Je weet als keeper dat het mis kan gaan"

19 september 2011, 01:00   Bijgewerkt: 19 september 2011, 01:05

Op zaterdag was het Maarten Stekelenburg, een dag later Przemyslaw Tyton. Twee keer ging de keeper vol een duel om de bal aan en eindigde hij bewusteloos op een brancard. Dat geeft te denken, zeker met in het achterhoofd wat er eerder met Petr Cech en Joey Didulica gebeurde. "Je bent als keeper enorm kwetsbaar."

De gedachten van Khalid Sinouh gingen zondag meteen terug naar Didulica. De Australiër is een goede vriend van Sinouh en dus weet de PSV'er als geen ander hoeveel impact een trap op je hoofd kan hebben. Het overkwam Didulica in 2006 en hij ging vervolgens door een diep dal. "Joey heeft twee jaar doffe ellende gehad. Dat gun je niemand", zei Sinouh tegen FCUpdate.nl. "Toen ik Tyton zo zag liggen was het eerste wat ik dacht: laat het alsjeblieft niet zo zijn. De eerste berichten zijn dat hij 'slechts' een zware hersenschudding heeft. Dat is goed nieuws, gelukkig."

Sinouh, die tegen Ajax in het veld kwam als vervanger van Tyton, had een dag eerder ook gezien hoe Maarten Stekelenburg geblesseerd raakte. De doelman van Oranje kreeg een trap van Lucio tegen zijn slaap en verloor, net als Tyton, zijn bewustzijn. Gelukkig lijken beide keepers geen ernstig letsel aan de incidenten over te houden, maar Sinouh weet dat het anders kan zijn. Zo liep Petr Cech ooit bij een vergelijkbaar incident een schedelbasisfractuur op. Hij keept sindsdien met een helm. Sinouh vindt het geen gek idee om een dergelijke helm verplicht te maken voor keepers.

"Laat die discussie in ieder geval maar weer eens op gang komen. Als keeper ben je enorm kwetsbaar als je je moet strekken, je komt vaak genoeg in situaties waarin je met je hoofd naar voren moet duiken. Je weet dat het een keer mis kan gaan."

"Of ik zelf een voorstander van een helm ben? Weet ik niet. Ik zou nu 'nee' zeggen, omdat zo'n helm misschien voelt als een belemmering. Maar aan de andere kant: een paar jaar geleden reden wielrenners ook zonder helm. Daar is het ook verplicht geworden en nu hoor je niemand er meer over. Het is dus zeker goed om een gezonde discussie te voeren over helmen. Al betekent zo'n helm natuurlijk niet dat er niets meer kan gebeuren. Een trap tegen je hoofd blijft hard aankomen. Maar zeker is dat we de laatste tijd steeds meer hoofdletsel bij keepers zien. Dus misschien moeten we eens na gaan denken over manieren om dat te verminderen."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen