Groep E: Hongarije biedt Oranje helpende hand

2 september 2011, 23:42   Bijgewerkt: 2 september 2011, 23:51

Hongarije heeft er vrijdagavond voor gezorgd dat Oranje rechtstreekse plaatsing voor het EK van 2012 bijna niet meer kan ontgaan. De Hongaren grepen in eigen huis de laatste strohalm door de nummer twee van Groep E, Zweden, met 2-1 te verslaan en kwamen daardoor in punten gelijk met de Scandinaviërs.

De Hongaren, die aantraden zonder oud-PSV'er Balazs Dzsudzsak, kregen in de negentiende minuut een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. Na een overtreding van Oscar Wendt mocht Tamas Hajnal aanleggen voor een strafschop, maar hij slaagde er niet in om PSV-doelman Andreas Isaksson te passeren.

Zweden, dat naast Isaksson met Andreas Granqvist, Daniel Majstorovic, Zlatan Ibrahimovic, Johan Elmander, Pontus Wernbloom, Rasmus Elm en Ola Toivonen veel spelers met 'Eredivisie-roots' herbergde die vrijdagavond speeltijd kregen, kwam op slag van rust alsnog op achterstand door een treffer van Imre Szabics.

Christian Wilhelmsson (foto) wist een half uur voor tijd nog wel de gelijkmaker te produceren, maar Gergely Rudolf bezorgde Hongarije in de negentigste minuut de overwinning: 2-1. Finland boekte in dezelfde poule een ruime overwinning op Moldavië. Kasper Hämäläinen had met twee treffers een belangrijk aandeel in de 4-1 zege.

Hongarije heeft als gevolg van de zege nu wel evenveel punten als nummer twee Zweden in Groep E, maar heeft wel een duel meer gespeeld dan de Scandinaviërs. Oranje heeft door de historische monsterzege op San Marino (11-0) al zes punten meer dan deze twee landen.