ADO met anderhalf been in Europa League

26 mei 2011, 22:05   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

ADO Den Haag is heel dicht bij een sensationele rentree op het Europese toneel. De ploeg van trainer John van den Brom was donderdag in eigen huis met 5-1 te sterk voor FC Groningen in de eerste wedstrijd van het beslissende tweeluik om een Europees ticket. Jens Toornstra scoorde drie keer voor de superieure thuisploeg.

Zondag is de return in de Euroborg. De Haagse club heeft genoeg aan een gelijkspel en kan zich zelfs een nederlaag met drie doelpunten verschil permitteren om zich voor de eerste keer in 24 jaar weer te plaatsen voor Europees voetbal.

ADO, nog zonder de geschorste clubtopscorer Dmitri Boelikin, swingde voor de rust aan alle kanten. In de negende minuut moest arbiter Pieter Vink het Haagse offensief even onderbreken, omdat de lichtmasten in de herfstachtige omstandigheden (regen en wind) dienst weigerden. Na een pauze van ruim tien minuten ging de thuisclub onverdroten verder met aanvallen.

Van FC Groningen, dat de Haagse strijdlust nauwelijks aan kon, ging slechts sporadisch enige dreiging uit. Thomas Enevoldsen, de vervanger van de geschorste Tim Sparv, dwong de soms onzekere doelman Gino Coutinho vlak voor het doelpunt van Toornstra tot een moeizame redding.

Met een grote kans voor Leandro Bacuna (net over) begon FC Groningen hoopgevend aan de tweede helft. Het was evenwel opnieuw ADO dat nadien het spel dicteerde. Na een halve redding van doelman Luciano op een schot van Immers tikte Toornstra in de 53e minuut attent 2-0 binnen.

Met een ferme kopbal uit een voorzet van Dusan Tadic leek Jonas Ivens zijn ploeg alsnog met een redelijke score terug naar huis te brengen. Immers, opnieuw Toornstra en Ramon Leeuwin zorgden evenwel in het wervelende offensief voor een riante marge van vier treffers: 5-1.