RKC terug in Eredivisie, Almere City degradeert

RKC terug in Eredivisie, Almere City degradeert

6 mei 2011 – Na één jaar afwezigheid keert RKC Waalwijk terug op het hoogste niveau. De Brabanders gingen de slotdag van de Jupiler League in als koploper en pakten de titel door bij Fortuna Sittard een eenvoudige zege te boeken (1-2). Onderin de competitie viel het doek voor Almere City. De ploeg van coach Dick de Boer verloor en zag RBC Roosendaal, dat met 3-2 van Dordrecht won, langszij komen.

De koppositie van RKC Waalwijk kwam op de spannende slotavond van de Jupiler League geen moment in gevaar. In Sittard nam de ploeg, die vorige week de koppositie overnam van FC Zwolle, binnen een kwartier een 0-1 voorsprong. Fred Benson was met een diagonale boogbal de gevierde man bij de Brabanders.

Diezelfde Benson had even later ook 0-2 moeten maken, maar hij faalde oog in oog met Fortuna-keeper Danny Wintjens. Omdat teamgenoot Braber hetzelfde deed bleef een definitieve beslissing voor rust nog uit, maar de tussenstanden bij de wedstrijd van concurrent Zwolle waren op dat moment gunstig voor RKC. Zwolle stond halverwege op 1-1, een stand waarbij RKC hoe dan ook verzekerd was van de titel. Het verschil tussen RKC en Zwolle was, voorafgaand aan deze speelronde, namelijk twee punten. Bovendien was het doelsaldo van de Waalwijkers beter.

Wat ook niet ongunstig was voor RKC, waren de tussenstanden van Almere City en RBC. Beide teams streden met Fortuna Sittard om lijfsbehoud. Fortuna had drie punten voorsprong op RBC en één op Almere en omdat RBC halverwege op 1-1 stond en Almere 1-0 achter, ontbrak bij Fortuna de noodzaak om zelf alles op alles te zetten. Toen RBC op voorsprong kwam nam de nervositeit bij de Fortuna-fans plotseling toe, maar de achterstand van Almere bij Den Bosch was geruststellend.

Voor RBC betekende de zege op Dordrecht een mooi eind van een bizarre week, waarin het door een puntenstraf van de KNVB woensdag plotseling zakte naar de laatste plaats. Degradatie was door de straf wegens financiële problemen ineens dicht bij, maar dat bleef de ploeg van coach Dean Gorré bespaard. Almere, al vrijwel het hele seizoen hekkensluiter, gaat nu in plaats van RBC naar de Topklasse.

RKC trok zich niets aan van de spanning onderin de competitie. De ploeg van coach Ruud Brood kwam na ruim een uur op 0-2 in Sittard en kon de champagne toen definitief uit de kast halen. Robert Braber was ditmaal de doelpuntenmaker, na goed voorbereidend werk van Derk Boerrigter. Een late 1-2, een eigen goal van RKC-verdediger Henrico Drost, kon het Brabantse feestje niet verpesten. Dat concurrent Zwolle uiteindelijk niet verder kwam dan 3-3 bij Cambuur, deed niet meer ter zake.

De titel was binnen voor RKC, iets dat in de winterstop nog voor onmogelijk gehouden werd. De achterstand op koploper Zwolle was toen enorm, maar een indrukwekkende inhaalrace bracht de Brabanders toch terug naar het hoogste niveau.

gerelateerd