AZ zet in Utrecht belangrijke stap vooruit

Ger
21 augustus 2005, 17:47

Volgens coach Louis van Gaal heeft AZ zondag bij FC Utrecht een belangrijke stap voorwaarts gedaan. Bedenkelijk spel in de eerste helft, daarna toch het duel naar de hand gezet (2-1). "Dat is goed", sprak de aan het front teruggekeerde oefenmeester.

Bij AZ, zo langzamerhand de hofleverancier van het Oranje-in-opmars, bleef op twee of drie spelers na iedereen aanvankelijk onder de maat. "Bij balbezit leek het in de eerste helft nergens op", zei Van Gaal.

Grote consequenties had het niet. "De organisatie stond wel. We gaven weinig weg." FC Utrecht, bijzonder aanvallend ingesteld, was simpelweg agressiever. Tot uitgespeelde kansen leidde dat desondanks weinig. "Ik vond alleen dat we wel erg gemakkelijk vrije trappen tegen kregen", zei Van Gaal. 

Uit één daarvan kwam de thuisclub op voorsprong. Di Tommaso krulde de bal fraai achter Timmer en zorgde in de slotminuut van het eerste deel voor 1-0. Verdiend vond Foeke Booy, de trainer van de thuisclub. "Ik denk dat weinig elftallen in staat zullen zijn het AZ zo lastig te maken als wij hebben gedaan. Dat de beloning daarvoor uiteindelijk uitbleef, is jammer. We hadden iets meer verdiend." 

In het tweede deel was er echter sprake van een 'ander' AZ. De balcirculatie was hoger. Er waren daardoor minder directe duels, waar juist de kracht van de thuisclub lag. "Bovendien hadden we het geluk heel snel op 1-1 te komen", zei Van Gaal. "Dat hielp natuurlijk ook." 

In de dug-out had de coach, die in al zijn Ajax-jaren slechts twee keer won in Utrecht, daarom toch het gevoel dat het goed kwam. Na de 1-1, van Van Galen, bleven het balbezit en het overwicht aan Alkmaarse kant. Ongeveer een kwartier voor tijd leidde dat tot het winnende doelpunt, opnieuw van de voet van routinier Van Galen.

In de slotfase wankelde AZ nog. Van Gaal zag dat zijn elftal het offensief over zich liet heen komen en bij het weg-is-weg-spelletje niet meer dacht aan fatsoenlijk uitverdedigen. "Dat was natuurlijk niet zo slim. Het is goed afgelopen. Ik denk dat het leerzaam is geweest. We hebben hier vooral in mentaal opzicht een stap in de goede richting gezet."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen