Groningen dankzij benauwde zege naar kwartfinale

18 januari 2011, 21:26   Bijgewerkt: 18 januari 2011, 21:32

FC Groningen heeft dinsdagavond de handen vol gehad aan Topklasser SC Genemuiden in de achtste finales van de KNVB-beker. De ploeg van Pieter Huistra, die zich in de eerste seizoenshelft ontpopte tot de revelatie van de Eredivisie met een fraaie derde plaats tot nu toe als gevolg, had op bezoek in Overijssel alle moeite om zich te plaatsen voor de kwartfinale van het vaderlandse bekertoernooi. Thomas Enevoldsen nam Groningen echter bij de hand door zijn team met twee treffers een benauwde 2-3 overwinning te schenken.

Groningen begon uiterst stroef aan het treffen met Genemuiden en in het eerste kwartier namen beide ploegen weinig risico. Het eerste gevaar werd gesticht door de thuisploeg. Florencio Cornelia loste een schot op doel, maar Groningen-doelman Luciano kon eenvoudig redding brengen. Dat dit een voorbode bleek voor de voorsprong van de thuisploeg werd later duidelijk. In de 23ste minuut dook Cornelia na een vrije trap ineens op voor Luciano en ditmaal was het wel raak: 1-0. De aanvaller prikte de bal met buitenkant rechts in de verre hoek.

In de 38ste minuut wist de eredivisieclub langszij te komen, nadat de ploeg even uit het veld geslagen leek door de achterstand. Tom Hiariej kon de bal beheerst binnenschuiven in de linkerhoek na voorbereidend werk van Nicklas Pedersen. De gelijkmaker zorgde voor vertrouwen bij het tot dan toe wijfelende Groningen en vlak voor rust bracht Enevoldsen de bezoekers voor het eerst aan de leiding: 1-2. De Deense middenvelder speelde zijn man uit en schoot droog binnen, nadat verdediger Fredrik Stenman hem vanaf de linkerkant in de voeten had aangespeeld.

Dat Cornelia de gevaarlijkste man was aan de zijde van Genemuiden, bewees hij ook in de tweede helft met name met een schot dat via de vingertoppen van Luciano de lat teisterde. Toch was het Groningen dat de voorsprong in de 63ste minuut wist uit te breiden. Enevoldsen tekende voor zijn tweede van de avond, doordat zijn vrije trap door niemand werd aangeraakt en zomaar in de rechterhoek binnenviel: 1-3.

De nummer acht in de Topklasse bleef vechten voor elke meter en wist zelfs nog de aansluiting te verkijgen. Berry Halfwerk kon de 2-3 binnentikken na uitstekend voorbereidend werk van Jacco Riemens. In de slotfase raakte Groningen nog een keer de lat en bleef Genemuiden al counterend voor dreiging zorgen, maar veranderde er niks meer aan de stand waardoor de noorderlingen volgende week woensdag in de kwartfinale mogen aantreden in en tegen FC Utrecht.

Aanstaande zondag komt landskampioen FC Twente eerst nog in de Euroborg op bezoek.