Arsenal rekent eindelijk af met jongetjesimago

Koen Freriks
27 december 2010, 23:02   Bijgewerkt: 27 december 2010, 23:26

Arsenal heeft maandag de beladen derby tegen Chelsea gewonnen. The Gunners rekenden in eigen huis overtuigend af met de stadgenoot: 3-1. Alexandre Song, Cesc Fabregas en Theo Walcott zetten Arsenal snel op 3-0, Branislav Ivanovic kon als enige gast wat terug doen. Arsenal blijft door de zege in het spoor van koploper Manchester United.

De spelers van trainer Arsene Wenger krijgen regelmatig het verwijt niet 'mannelijk' genoeg te zijn. De talentvolle ploeg speelt wekelijks oogstrelend voetbal, maar legde het dit seizoen in de topwedstrijden telkens op fysiek vlak af. Maar de lichtvoetige talenten van Arsenal vochten maandag als leeuwen.

Arsenal beheerste daarnaast weer uitstekend het combinatiespel. De thuisploeg domineerde de eerste helft, die weinig kansen kende, maar een ouderwets hoog Engels tempo had. Samir Nasri was in de 41ste minuut met een fraai lobje al dicht bij de openingstreffer, maar Chelsea-doelman Petr Cech strekte zich knap. Hij kon echter niet voorkomen dat Song hem drie minuten later alsnog klopte. De middenvelder rondde een eigen opgezette combinatie zelf af.

Wenger ging uit zijn dak. De 'Professor' wist als geen ander dat zijn jeugdige spelers een voorsprong nodig hadden. Vlak na rust kwam Arsenal volledig los. Robin van Persie, die 75 minuten als spits speelde, leidde drie verdedigers af en zag Mickael Essien een onbedoelde pass geven op Walcott. De snelle buitenspeler bediende Fabregas, die simpel scoorde. Het Emirates Stadium onplofte helemaal toen Walcott amper twee minuten later de defensie van Chelsea te snel af was en de wedstrijd in het slot gooide: 3-0.

Chelsea gooide de beuk erin en kwam vier minuten later op 3-1. Arsenal was even van slag en zag de tegenstander gevaarlijker worden, maar herstelde zich knap. Het bleef op de been en nam het positiespel snel weer over. Chelsea had daarna niets meer in te brengen en zag Arsenal de wedstrijd professioneel uitspelen. Eindelijk winnen de jongens van de mannen, zullen de Britse kranten morgen koppen.