Amoah en Boussaboun bezorgen NAC zege

Koen Freriks
23 september 2010, 22:33   Bijgewerkt: 23 september 2010, 23:29

NAC Breda heeft donderdag de eerste horde genomen in het toernooi om de KNVB-beker. De Brabantse 'cupfighter', die in de afgelopen zeven jaar vier keer de halve finales bereikte, won voor eigen publiek met 3-1 van VVV Venlo. Daarmee schaarde de ploeg van de interim-coaches John Karelse en Gert Aandewiel zich bij de laatste 32 clubs in het bekertoernooi. NAC won de beker in 1973.

De eredivisionisten schotelden de 8700 toeschouwers die naar het Rat Verlegh-stadion waren gekomen een vermakelijke wedstrijd voor. VVV moest ruim een helft met een man minder spelen nadat Ken Leemans in de laatste vijf minuten voor rust twee gele kaarten had gekregen van scheidsrechter Ben Haverkort. De eerste voor een lichte overtreding op Robbert Schilder, de tweede omdat hij tijdens een kopduel met Nemanja Gudelj zijn ellebogen gebruikte.

Na die stormachtige openingsfase verloor NAC steeds meer grip op de wedstrijd. VVV, dat in de competitie na zes wedstrijden pas drie punten heeft, ging fanatiek op jacht naar de gelijkmaker. Na kansen voor Brian Linssen en Ruud Boymans bracht Bálàzs Toth de bezoekers na ruim een halfuur weer langszij. De Hongaar had de hoek voor het uitzoeken nadat de defensie van NAC een voorzet van Niels Fleuren slecht had verwerkt: 1-1.

Doelman Jelle ten Rouwelaar van NAC voorkwam tien minuten voor tijd met een fraaie reflex dat Ferry de Regt de gelijkmaker aantekende. Kort daarna besliste invaller Ali Boussaboun het duel door uit een counter de derde treffer van NAC te maken.