Portugal schiet Noord-Korea aan flarden: 7-0

Ger
21 juni 2010, 15:22   Bijgewerkt: 21 juni 2010, 16:03

Portugal heeft de povere doelpuntenproductie op het WK flink omhoog gekrikt. De Zuid-Europeanen haalden maandag ongenadig hard uit tegen Noord-Korea: 7-0. Door de royale overwinning, die in de tweede helft gestalte kreeg, is het team in groep G vrijwel zeker van de volgende ronde.

Portugal en Noord-Korea stonden voor het duel in Kaapstad slechts één keer eerder tegenover elkaar. Dat betrof een wedstrijd met een bijzondere historie. Beide landen ontmoetten elkaar 44 jaar geleden in de kwartfinales van het WK. De Noord-Koreanen, die eerder in het toernooi Italië al verrassend hadden verslagen, namen brutaal een 3-0 voorsprong. Mede dankzij vier doelpunten van de legendarische Eusebio won Portugal op Goodison Park in Liverpool alsnog met 3-5.

De grootste gemiste kans was evenwel na zeven minuten voor de Zuid-Europeanen geweest. Keeper Myong-Guk Ri dook na een hoekschop volledig onder de bal door, waarna Ricardo Carvalho het speeltuig tegen de paal kopte. Portugal, dat in het eerste groepsduel met Ivoorkust op een povere 0-0 was blijven steken, hengelde de zege na de pauze vlotjes binnen. Door goals van Simao Sabrosa en Hugo Almeida werd de wedstrijd nog binnen het uur van alle spanning ontdaan.

Invaller Liedson, sterspeler Cristiano Ronaldo en - opnieuw - Tiago hielpen Portugal in de slotfase naar een heuse zevenklapper. Door de ruime zege staat de ploeg met anderhalf been in de achtste finales. De manschappen van Querioz hebben aan een gelijkspel tegen Brazilië genoeg om de knock out-fase te bereiken. Bij een nederlaag in het afsluitende groepsduel zijn de Portugezen afhankelijk van de ontmoeting tussen concurrent Ivoorkust en Noord-Korea, dat na twee nederlagen is uitgeschakeld.