Supersub Gedo schenkt Egypte nieuwe titel

Ger
31 januari 2010, 18:56   Bijgewerkt: 31 januari 2010, 23:02

Egypte heeft geschiedenis geschreven door de Afrika Cup voor de derde keer op rij te veroveren. De ploeg van bondscoach Hassan Shehata was zondag in de finale te sterk voor Ghana: 1-0. Superinvaller Gedo scoorde vijf minuten voor tijd het beslissende doelpunt. Dankzij de eindzege komen de Egyptenaren op zeven titels, eveneens een record voor het Afrikaanse kampioenschap.

In Luanda maakte Mohamed Nagy, beter bekend onder zijn voetbalnaam Gedo, zijn reputatie als supersub nog maar eens ondubbelzinnig waar. De aanvaller van Al-Ittihad stond voor de finale al op vier treffers, die hij telkens als invaller produceerde. Met zijn vijfde goal van het toernooi bezorgde hij Egypte, dat zich niet wist te plaatsen voor het WK in Zuid-Afrika, opnieuw de trofee van de Afrika Cup.

De Egyptenaren, met oud-Feyenoorder Hossam Ghaly in de basiself, hadden de hulp van Gedo dringend nodig. De titelverdediger wist de favorietenrol, na een rimpelloze opmars naar de eindstrijd, niet waar te maken tegen viervoudig toernooiwinnaar Ghana. De Farao's, in de vorige twee finales te sterk voor Ivoorkust en Kameroen, dwongen vrijwel geen fatsoenlijke kansen af.

De Ghanezen oogden wat frisser en maakten de meeste aanspraak op de winst. De toeschouwers in het 11 November-stadion zagen vooral schoten van afstand, waar de Egyptische doelman Essam El-Hadary niet al te veel moeite mee had. Hij moest zich wel twee keer strekken om een vrije trap van Asamoah Gyan over de lat te tikken. Het enige gevaar van Egypte voor rust kwam van Mohamed Zidan, die van afstand het Ghanese doel onder vuur nam. In de tweede helft beperkte Egypte zich vooral tot tegenhouden. Invaller Gedo hielp zijn ploeg echter opnieuw over het dode punt.

Eric Addo was in de laatste minuut nog dicht bij de gelijkmaker. De verdediger van Roda JC, na het doelpunt van Egypte in het veld gekomen, schoot de bal echter in de handen van El-Hadary, waarna het Egyptische feest in Luanda losbarstte. Matthew Amoah van NAC Breda bleef negentig minuten op de bank zitten bij Ghana.