Doelman schiet Nigeria naar halve finale

25 januari 2010, 23:13   Bijgewerkt: 25 januari 2010, 23:45

De complimenten zijn voor Zambia, maar de plek in de volgende ronde voor Nigeria. Dat is de conclusie van de laatste kwartfinale van de Afrika Cup. Outsider Zambia maakte het Nigeria heel moeilijk (0-0), maar verloor de allesbeslissende strafschoppenserie. Doelman Vincent Enyeama benutte de winnende penalty.

Zo boeiend als de kwartfinales Ivoorkust-Algerije (2-3) en Kameroen-Egypte (1-3) was de wedstrijd tussen Zambia en Nigeria niet. Beide teams deden weinig voor elkaar onder en kansen waren schaars. Nigeria begon als grote favoriet aan de wedstrijd, maar kon die rol geen moment waarmaken. De Super Eagles bleken vleugellam en hadden bijzonder veel moeite met het taaie Zambia, waar FC Utrecht-speler Jacob Mulenga opnieuw een belangrijke rol speelde. Sterker nog: als één ploeg een voorsprong verdiende, was het Zambia. Zeker in de fase nadat Nigeria-speler Onyekachi Apam zijn tweede gele kaart kreeg en dus moest gaan douchen.

Nigeria speelde de laatste dertien minuten van de verlenging met tien tegen elf op tandvlees uit, waarna een strafschoppenserie de beslissing moest brengen. De eerste zes pingels gingen feilloos raak, maar daarna redde de Nigeriaanse doelman Vincent Enyeama op een inzet van Thomas Nyirenda. De vier strafschoppen daarna gingen weer raak, waarna Enyeama zelf achter de bal ging staan voor de beslissende bal. Hij faalde niet en schoot zijn land zo naar de halve eindstrijd.

Voor FC Utrecht betekent dit resultaat dat de club komend weekend, in de belangrijke thuiswedstrijd tegen Heracles, vermoedelijk weer over Jacob Mulenga kan beschikken. Hij zal dinsdag of woensdag in het vliegtuig richting Nederland stappen.

Nigeria mag donderdag weer aan de bak. Dan is Ghana de tegenstander in de halve finale. De andere halve eindstrijd gaat tussen aartsrivalen Egypte en Algerije.