Veerkrachtig Algerije stunt tegen Ivoorkust

24 januari 2010, 23:12   Bijgewerkt: 24 januari 2010, 23:44

In de kwartfinales van de Afrika Cup heeft Algerije een grote stunt uitgehaald door na verlengingen Ivoorkust uit te schakelen. De noorderlingen stonden voorafgaand aan de blessuretijd nog met 2-1 achter, maar twee kopdoelpunten zetten het duel volledig op zijn kop. Uiteindelijk zegevierden de Algerijnen met 3-2.

In de 90ste minuut leek het er absoluut niet op dat Algerije zich bij de laatste vier zou voegen. Met een keiharde afstandsknal leek Abdulkader Keita de noorderlingen even daarvoor knock-out te hebben geschoten (2-1). De Algerijnen toonden echter een knap staaltje veerkracht. In de blessuretijd kopte Madjid Bougherra een voorzet van Nadir Belhadj in het Ivoriaanse doel en sleepte zodoende een verlenging uit het vuur.

In die verlenging sloeg Algerije meteen in de beginfase toe en scoorde het wéér met een kopbal. Dit keer knikte Hameur Bouazza op aangeven van Karim Ziani raak. In het restant van de wedstrijd jaagde Ivoorkust nog wel op de gelijkmaker, maar echt grote kansen kreeg het niet. Het was zelfs Algerije dat de beste kansen kreeg, maar ook de Afrikaans kampioen van 1990 verzuimde te scoren.

De krachtmeting in Cabinda begon nog wel voortvarend voor Ivoorkust. De Oranje Olifanten leidden al binnen vier minuten met 1-0, doordat oud-Feyenoorder Salomon Kalou met een lage schuiver in de korte hoek doel trof. Daarna kreeg de grootmacht, evenals Algerije komende zomer deelnemer aan het WK, kansen op 2-0. Met een raak schot op de rand van het strafschopgebied van Karim Matmour kwam Algerije vlak voor de theepauze echter tegen de verhouding in op 1-1. In het tweede bedrijf toonden beide landen zich vervolgens aan elkaar gewaagd; de 2-2 stand na negentig minuten was dan ook een logisch gevolg.

In de halve finale ontmoet Algerije mogelijk aartsrivaal Egypte. De buurman moet dan maandagavond wel eerst afrekenen met WK-ganger Kameroen. Voor Ivoorkust, waar FC Twente-middenvelder Cheik Tioté in de basis stond, zit de Afrika Cup erop.