PSV te sterk voor bekerhouder Heerenveen

16 januari 2010, 21:47   Bijgewerkt: 16 januari 2010, 21:52

PSV heeft titelhouder SC Heerenveen uitgeschakeld in de achtste finale van de KNVB Beker. De Brabanders zegevierden in het Abe Lenstra Stadion met 1-3. Het duel zou aanvankelijk in december worden afgewerkt, maar werd verschoven vanwege het winterse weer.

Rutten begon in het koude Friesland met Danny Koevermans in de punt van de aanval. Hij werd verkozen boven Ola Toivonen, die het trainingskamp in Zuid-Europa vanwege een oorontsteking aan zich voorbij moest laten gaan. Daarnaast was Timmy Simons op het middenveld de vervanger van de geblesseerde Orlando Engelaar, terwijl routinier André Ooijer ten koste van Carlos Salcido een basisplaats kreeg in de verdediging.

Balazs Dzsudzsak bracht PSV uit het niets in de 26e minuut aan de leiding. De buitenspeler schoot het speeltuig vanaf twintig meter droog in de rechter benedenhoek. Die voorsprong hield de Eindhovense ploeg eenvoudig tot het rustsignaal intact. Heerenveen drong in de eerste fase na rust wel aan, maar het bezorgde PSV allerminst angstzweet. Daarvoor liepen de aanvallen tot ergenis van coach Jan de Jonge te snel spaak.

PSV gooide het duel in de 65e minuut in het slot met een tweede treffer. Een door Koevermans en Ibrahim Afellay opgezette counter werd door Danko Lazovic koeltjes afgemaakt. Gerald Sibon scoorde tien minuten voor het einde nog tegen met een subtiele stift, maar dankzij een goal van Nordin Amrabat won PSV alsnog afgetekend. De Brabanders mogen het in de kwartfinale opnemen tegen Feyenoord, dat eerder AZ elimineerde.