Goal Mulenga niet genoeg voor Zambia

13 januari 2010, 21:24   Bijgewerkt: 14 januari 2010, 19:10

Een treffer van Jacob Mulenga heeft Zambia niet aan drie punten geholpen tijdens de Afrika Cup. De FC Utrecht-spits zette de Zambianen na twintig minuten op 1-0 tegen Tunesië, maar kort voor rust bepaalde Zouhaier Dhaouadhi de eindstand op 1-1.

Zambia speelde in de jaren negentig een grote rol van betekenis op de Afrika Cup. Het haalde in dat decennium één keer de kwartfinales, werd twee keer derde en was in 1994 zelfs runner-up. Daarna zakte het echter ver weg. Als de Chipolopolo zich al plaatste, vloog het er in de eerste ronde meteen uit. Het verval van Zambia was opmerkelijk genoeg het begin van de opkomst van Tunesië. In 1996 werd dat land al eens tweede; de bevestiging van de opmars kwam in 2004. Toen won het de Cup in eigen land, door in de finale Marokko te verslaan.

Tunesië is ten opzichte van Zambia dus het betere voetballand in de afgelopen jaren, maar in de eerste helft viel daar weinig van te merken. Het was Zambia dat verreweg het betere van het spel had. Tunesië beperkte zich tot verdedigen, iets waar het team van Zambia goed van profiteerde. Na een individuele actie van James Chamanga schoof Mulenga koelbloedig de 1-0 voor Zambia binnen.

Na de openingsgoal ging Zambia door met domineren en had het kansen om op 2-0 te komen, maar het wist die mogelijkheden niet te verzilveren. Dat deed Tunesië op slag van rust wél. Youssef M'Sakni zette met een solo de verdediging van Zambia te kijk en bezorgde de bal daarna bij Zouhaier Dhaouadhi, die hard de 1-1 raak schoot.

In de tweede helft waren de intenties van Tunesië een stuk aanvallender, maar dat leverde geen treffers op. Kansen had het, evenals Zambia, wel. In de slotfase was het overigens Zambia dat er met de punten vandoor dacht te gaan, maar een treffer van Emmanuel Mayuka werd terecht geannuleerd wegens buitenspel.