Mali vecht zich terug na 4-0 achterstand: 4-4

10 januari 2010, 21:55   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Na een paar dagen die geheel in het teken stonden van de aanslag op de spelersbus van Togo, gaat het in Afrika eindelijk weer over voetbal. Gastland Angola opende zondag de Afrika Cup met een wedstrijd tegen Mali. Het werd een feest voor de neutrale fan, want beide teams maakten er een bizarre wedstrijd van. Door vier goals in de laatste elf minuten boog Mali een 4-0 achterstand om in een gelijkspel (4-4).

Togo is inmiddels vertrokken uit Angola, maar the show must go on. Niet zestien, maar vijftien landen strijden daarom de komende weken om de Afrikaanse titel. Egypte is de titelhouder, maar het land zal titelprolongatie niet cadeau krijgen. Met name Kameroen, Ivoorkust en Ghana azen nadrukkelijk op de titel.

Angola en Mali zijn geen landen die bovenaan het lijstje met favorieten staan, maar beide landen maakten er zondag een fantastische wedstrijd van. Met spelers als Frederic Kanoute, Mahamadou Diarra en Seydou Keita heeft Mali een aantal spelers van internationaal topniveau, maar als ploeg kwamen de Malinezen aanvankelijk tekort. Angola speelde prima en had in spits Flávio Amado zijn uitblinker. De 30-jarige aanvaller zette zijn land nog voor rust met twee puike goals op 2-0.

Via twee benutte strafschoppen kwam Angola na de pauze zelfs op 4-0, maar toen kantelde de wedstrijd volledig. Mali schrok wakker, ging ineens goed voetballen en kreeg de geest toen Keita er in de 79ste minuut 4-1 van maakte. Acht minuten later kopte Kanouté de 4-2 binnen, waarna de ploeg in blessuretijd nog twee keer scoorde.